Maggie De Block: "Logisch dat ziekenfondsen een bijdrage leveren"

BELGA
"Gezien de budgettaire context is het logisch dat ook de ziekenfondsen een bijdrage leveren tot de sanering van het overheidsbudget." Dat vindt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De nieuwe CM-voorzitter, Luc Van Gorp, haalde vanochtend in een opiniestuk hard uit naar de besparingen die de mutualiteiten worden opgelegd.

De ziekenfondsen moeten volgend jaar 50 miljoen euro inleveren, een jaar later 25 miljoen en in 2018 nog eens 25 miljoen. Van Dorp spreekt over "gigantische" besparingen, bovenop de vele bezuinigingen uit het verleden. "De gigantische federale besparingen dreigen de kwaliteit van onze dienstverlening onderuit te halen. En daar zijn kwetsbare en zieke mensen het grootste slachtoffer van", zegt hij in een opiniestuk in De Standaard.

Het kabinet De Block bevestigt de geciteerde bedragen. Maar: "Ook de overheidsadministraties moeten besparen op hun werking. Het is logisch dat ook de beleidsuitvoerende organisaties buiten de overheid zelf een inspanning doen."

Iedereen moet zijn steentje bijdragen, vindt de minister. "Dat is een belangrijke voorwaarde om onze sociale zekerheid en onze gezondheidszorg kwalitatief, duurzaam en toegankelijk te houden. Ook tijdens de vorige regeringen werden gelijkaardige inspanningen verwacht van de ziekenfondsen."

De Block zal nog overleg plegen met de ziekenfondsen over de manier waarop de besparingen kunnen worden uitgevoerd. Die zijn over meerdere jaren geprogrammeerd, wat mogelijkheden biedt, vindt ze. Het gaat volgens haar ook niet alleen over geld. "Er moet ook onder meer worden gekeken hoe de activiteiten van de ziekenfondsen vereenvoudigd en geïnformatiseerd kunnen worden, hoe hun dienstverlening naar de patiënt kan evolueren en hoe hun rol in het beheer van de ziekte- en invaliditeitsverzekering kan worden gemoderniseerd."