Magere opkomst ‘gele hesjes’ in Genk, wel 11.000 geïnteresseerden op Facebook om Wetstraat te blokkeren

Marko Kleijn, oprichter van de Facebookgroep ‘Leg Vlaanderen Plat’, met de Genkse burgemeester Wim Dries.
Mine Dalemans Marko Kleijn, oprichter van de Facebookgroep ‘Leg Vlaanderen Plat’, met de Genkse burgemeester Wim Dries.
Het protest tegen de hoge brandstofprijzen slaat over naar Vlaanderen. Na een oproep van de Facebookgroep ‘Leg Vlaanderen plat’ heeft maandag een dertigtal gele hesjes actie gevoerd in Genk. Bij een andere oproep op Facebook, om vrijdag de Wetstraat in Brussel te blokkeren, tonen meer dan 11.000 mensen interesse voor het event. Zo’n 1.400 beweren eraan te zullen deelnemen. Vlaams Belang spreekt intussen zijn steun uit aan de gele hesjes.

De actievoerders van ‘Leg Vlaanderen Plat’ verzamelden om 16 uur voor het Quick-restaurant in het centrum van Genk, waarna ze doorheen Shopping 1 naar het Genkse stadhuis trokken. Leden van het extreemrechtse Voorpost deelden flyers uit op het kruispunt van de Westerring en de Europalaan, wat resulteerde in een lange wachtrij tijdens de avondspits. “De mensen moeten hun mening en frustratie kunnen uiten, en ze moeten gehoord worden”, lichtte burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) toe.

Hoewel de Facebookgroep op enkele dagen tijd meer dan 11.000 leden telt, daagde in het Genkse centrum een dertigtal gele hesjes en sympathisanten op. “Hier ben ik wel blij mee, want ik had op tien man gerekend”, zegt oprichter Marko Kleijn, een Nederlander die al tien jaar in Genk woont en werkt. “We zijn hier uit ongenoegen, want we worden niet gehoord.”

De mensen moeten zich laten horen. Bijvoorbeeld door hesjes uit hun raam te hangen

Marko Kleijn

Na protesten in Frankrijk en Wallonië moest er volgens Kleijn ook in Vlaanderen actie ondernomen worden. Hij benadrukt dat het protest vreedzaam moet verlopen. “We moeten duidelijk maken: tot hier en niet verder. De dieselprijs moet terug omlaag. De mensen moeten zich laten horen, bijvoorbeeld door hesjes uit hun ramen te hangen”, stelt Kleijn. “We houden ook geen auto’s tegen, want we moeten de mensen meekrijgen. De gewone man pesten, is niet wat ik wil. Ik sta hier voor de gewone man.”

“De mensen moeten zich laten horen”, zegt Marko Kleijn. “Bijvoorbeeld door hesjes uit hun ramen te hangen.”
Mine Dalemans “De mensen moeten zich laten horen”, zegt Marko Kleijn. “Bijvoorbeeld door hesjes uit hun ramen te hangen.”

Te lage pensioenen

Het protest richt zich niet enkel op de hoge brandstofprijzen, maar ook op de veel te lage pensioenen. “Ik kom speciaal van Opglabbeek naar hier, want het is nodig. Ik ga ook al tanken in Nederland”, zegt Michel Z. “Ik ga binnenkort ook met pensioen en ik zie dat niet zitten.”

Het gaat niet alleen om de hoge brandstofprijzen, maar ook om de veel te lage pensioenen

Marko Kleijn

Een samenwerking met de Waalse betogers sluit Kleijn niet uit. “We distantiëren ons van de toestanden in Wallonië en we roepen niet op tot geweld. We zeggen gewoon waar we voor staan en we doen ons verhaal”, aldus Kleijn. “Ze mogen mij contacteren, maar daar waren te veel relschoppers en ze hebben zich laten opfokken.”

“Gele mars”

Dinsdag voert de groep ook acties in Hasselt en Herentals. In Hasselt verzamelen de gele hesjes om 16 uur op het Kolonel Dusartplein. Zaterdag wil de groep een protestmars organiseren op verschillende locaties in Vlaanderen. “Mijn bedoeling is op 1 december in diverse steden samen te komen”, zegt kleijn nog. “Als de politiek niet naar ons luistert, wil ik een gele mars houden. Zonder geweld, alleen maar lopen, de mensen moeten ons gewoon zien in de steden.”

Met 11.000 om Wetstraat te blokkeren

Een andere oproep op Facebook, van ‘Dutch Nation’, kent ook veel succes. Zij roepen op om vrijdag de Wetstraat in Brussel te blokkeren. “Laat ons allemaal samen de Wetstraat blokkeren, want dat is wat de regering op dit moment met u aan het doen is door de hoge brandstofprijzen”, klinkt het. Al 11.000 Facebook-gebruikers tonen interesse, 1.400 zetten zich op ‘aanwezig’. 

Politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene bevestigt dat er vrijdag in Brussel ‘een bijeenkomst‘ van gele hesjes zal plaatsvinden. Of het om de bijeenkomst van ‘Dutch Nation’ gaat, is niet duidelijk. 

Want ook blogger Gary Ducran plande komende vrijdag een bijeenkomst van gele hesjes in Brussel, maar die annuleerde zijn event. Volgens persagentschap Belga maakte hij dat maandagavond in een video op sociale media bekend. De politie van Brussel had maandag toestemming gegeven voor de bijeenkomst, die normaal om 13.00 uur zou starten aan het Jubelpark

Politiek

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) volgt de signalen dat het protest zou overwaaien naar Vlaanderen goed op. “We zien hier en daar berichten opduiken op sociale media, maar op het terrein zijn er nog geen indicaties dat het ook al gebeurt”, zegt hij.

Vlaams Belang steunt het protest van de gele hesjes. Voorzitter Tom Van Grieken spreekt in een videoboodschap zijn steun uit aan alle geweldloze acties. “De gewone Vlaming wordt volledig uitgeperst”, zegt Van Grieken. “Tijd voor verandering.”

Wallonië: E19 hele week ’s nachts afgesloten

In Wallonië gaat het protest intussen verder. Het gemeentebestuur van het het Henegouwse Seneffe deelde op zijn Facebookpagina mee dat de autoweg E19 ter hoogte van Feluy ’s nachts de hele week afgesloten blijft voor het verkeer, in beide richtingen tussen Familleureux en de verkeerswisselaar. Dat deel van de autoweg is al sinds woensdag vanaf 18 uur gesloten voor alle verkeer.

Met de maatregel hoopt de gouverneur van Henegouwen, Tommy Leclercq, alle manifestaties te verijdelen in de buurt van het oliedepot van Total in Feluy. In de omgeving van de opslagplaats kwam het vorige week, in de marge van het protest van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen, tot gewelddadigheden. Volgens het gemeentebestuur van Seneffe wordt het deel van de E19 weer opengesteld om 5 uur ‘s ochtends, tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn. 

Vier aanhoudingen

Vier van de vijf personen die in de nacht van zaterdag op zondag gerechtelijk werden aangehouden na rellen in Charleroi, zijn maandag onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens “gewapende rebellie”. De vijfde kreeg huisarrest onder elektronisch toezicht.

In Charleroi kwam het zaterdagnacht tot een heuse stadsguerrilla waarbij de politie bekogeld werd met losgerukte straatstenen. Tijdens de rellen werden 27 mensen opgepakt. Volgens het parket zijn twee van de beschuldigden amper 18 jaar oud. Hun beweegredenen zijn geheel anders dan die van de gele hesjes. Een van de beklaagden zei aan de rellen te hebben deelgenomen omdat hij “toevallig” in Charleroi was en daar zag hoe anderen vernielingen aanbrachten. 
414 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  groen is voor schone lucht je moet in Zandhoven of deelgemeenten eens gaan kijken als het school uit is. alle dagen file en de verste wonen 500 meter van de school. dat we meer taks betalen komt door groen maar daar zwijgen ze over liever de nva de schuld geven bij alles dat fout loopt.

 • stany vandeweyer

  @Fons Dewaele, zo te lezen hebt u een goed betaalde job als gij vindt dat we het eigenlijk nog goed hebben, wacht dan maar eens af tot ge moet rond komen met een pensioentje van amper 1300€, dan zou je wel anders kraaien.

 • Wim De Vos

  Van de groenen hoor je niet veel over de dieselprijs.

 • Roger Rymen

  Dames en Heren Gele Hesjes, wendt u tot Groen die niet liever zouden hebben dan dat de brandstofprijzen nog duurder zouden worden en we allemaal op spierkracht naar het werk moeten.

 • Fons Casteels

  Mijnheer Van Rompaey, voor mijn part mag u zoveel en zo hard vechten voor uw leven als u wil. Maar doe het dan in uw eigen tuin aub. Of doe het op een stuk autosnelweg dat indertijd door socialisten werd aangelegd, maar nooit wordt gebruikt. Blijf dus weg van de straat, want dan hindert u de doorgang voor mensen die moeten gaan werken en geen boodschap hebben aan uw rood straatprotest. En erger: dan hindert u de vrije doorgang van hulpdiensten.