Maddens: "N-VA zal bij CD&V moeten smeken om mee te mogen regeren"

Bart De Wever en Ben Weyts.
BELGA Bart De Wever en Ben Weyts.
Politicoloog Bart Maddens is in een opiniestuk op deredactie.be scherp voor Bart De Wever en zijn partij N-VA. "De N-VA heeft haar rendez-vous met de geschiedenis gemist: het is 'nooit' geworden", schrijft Maddens.

De N-VA klokte zondag boven de dertig procent af, maar een klassieke tripartite met de drie traditionele partijen blijkt mogelijk. "De N-VA zal op beide knieën moeten smeken bij CD&V om mee te mogen regeren. Pijnlijk", aldus Maddens.

Confederalisme
"De N-VA-blauwdruk voor confederalisme kan alvast worden bijgezet in het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-Nationalisme", stelt Maddens. Bovendien moet N-VA bereid zijn de omstreden zesde staatshervorming uit te voeren. "CD&V is er als de dood voor dat een door de N-VA gedomineerde Vlaamse regering stokken in de wielen zal steken van de zesde staatshervorming."

Wil de N-VA meeregeren, dan zal ze volgens Maddens zelf een traditionele partij moeten worden. "Met de leeuwenvlaggen op het overwinningsfeest is al komaf gemaakt. Maar nu zullen ook de communautaire eisen moeten worden opgeborgen, samen met het grootste deel van het sociaal-economische programma. Want als de N-VA ook maar een klein beetje moeilijk doet bij de onderhandelingen, dan wenken vijf jaar oppositie."

Schoenen van De Wever
Maddens' conclusie? "Veel politici zullen zich de komende weken wat gelukkig prijzen dat ze niet in de schoenen staan van Bart De Wever."

Politicoloog Bart Maddens.
PHOTO_NEWS Politicoloog Bart Maddens.