Machinistenvakbond ontkent zomerse zaterdagstakingen

PHOTO_NEWS
Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) ontkent dat het in de zomer elke zaterdag wil staken. In Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg had ASTB-vertegenwoordiger Robby Brondel gezegd dat er een plan op tafel ligt om elke zaterdag te staken in juli en augustus. "De enige actie die nu gepland is, is opnieuw aanknopen met de dialoog met de NMBS", tempert ASTB-woordvoerder Olivier Jardez. Ook ondervoorzitter Marcos Reynhout hamert op die dialoog, al sluit hij anderzijds ook niets uit.

De zaterdagstakingen blijken wel reeds het onderwerp van gesprek geweest te zijn. Vakbondsleden hadden inderdaad het voorstel geopperd voor de zaterdagstakingen in de zomermaanden, "maar hierover was er nooit een akkoord", aldus woordvoerder Jardez. "Het voorstel is wel eens gevallen op de vergadering", vult Reynhout aan. In een bericht op Twitter wordt deze namiddag gesproken van "enkel een denkpiste".

Na de staking van gisteren, wacht het ASTB op een signaal van de NMBS-top om een dialoog te voeren die een akkoord moet opleveren. Het contact met de directie herstellen en overleg zijn nu aan de orde.

"Het voornaamste is dat we nu wachten op de reactie van de directie voor dialoog", zegt de ondervoorzitter. Indien de reactie er volgende week niet komt, zal de vakbond zelf contact opnemen. "Het belangrijkste is de dialoog, we moeten niet vooruitkijken", dixit Reynhout over mogelijke toekomstige acties - in de krant sprak Robby Brondel ook over een mogelijke actie over twee weken. Anderzijds, "wat niet is, kan nog komen, maar er is nog sprake van". "Ik hoop dat ze (NMBS-directie, nvdr) de les nu begrepen hebben."

Het ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders. Ze vragen met hun actie een herziening van de premieberekening en een aanpassing van de barema's na twaalf jaar anciënniteit, in plaats van achttien jaar.