Maatregelen tegen wolf voor 80 procent gesubsidieerd door overheid

Beeld ter illustratie. De subsidies worden enkel ingezet in de gemeentes waar de wolf actief kan zijn.
Thinkstock Beeld ter illustratie. De subsidies worden enkel ingezet in de gemeentes waar de wolf actief kan zijn.
Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) voorziet subsidies voor veehouders die preventieve maatregelen nemen om hun vee tegen de wolf te beschermen. Die investering zal voor 80 procent door de overheid worden terugbetaald, waarbij ook investeringen uit het verleden onder de nieuwe regeling vallen.

De schadepreventie bij wolven krijgt een extra impuls door de subsidiëring van een aantal preventieve maatregelen. Het gaat daarbij om preventieve maatregelen die een bestaande omheining 'wolvenproof' moeten maken. Investeringen uit het verleden kunnen ook teruggevorderd worden, indien ze aan de voorwaarden voldoen. Met een informatiecampagne zal het Agentschap voor Natuur en Bos veehouders informeren over de mogelijke maatregelen om het vee te beschermen. Begin april moet de regeling operationeel zijn.

Veehouders die hun omheining met wolvenwerende infrastructuur uitrusten, zullen die investering voor 80 procent terugkrijgen. "Zo hopen we enerzijds de schade te beperken, en anderzijds de wolf weer zijn natuurlijke gedrag aan te leren en ervoor te zorgen dat die niet langer op schapen gaat jagen", zegt Van den Heuvel.

Risicozone

De subsidies worden wel enkel ingezet in de gemeenten waar de wolf actief kan zijn. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben een risicogebied voor de wolf vastgelegd. Volgende gemeenten liggen in de risicozone: Balen, Beringen, Bocholt, Bree, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meerhout, Mol, Oudsbergen, Peer, Pelt, Zonhoven en Zutendaal.

Verder blijft het systeem van rescue-kits beschikbaar bij het Agentschap voor Natuur en Bos voor situaties - binnen en buiten de risicozone - die snel ondersteuning nodig hebben. Bij acuut gevaar kunnen de rescue-kits rond een weide geplaatst worden, waardoor de wolf met stroom wordt tegengehouden. Daarnaast wordt een proefproject uitgewerkt met halsbanden die de hartslag van schapen meten. Die banden zenden in het geval van een verhoging door stress een geluid uit dat de wolf op de vlucht jaagt.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Wellens

  In Frankrijk moet men de wolven nu afschieten, vorig jaar 52 stuks en voor 2019 wordt het 104 stuks. Plezant hé, de veehouders lastig vallen, de wolven uiteindelijk moeten verdelgen en hopen geld kosten, meer dan 30 miljoen euro in 2018. En dit allemaal voor een handvol dwaze egoïsten die niks anders dan prietpraat verkopen.

 • Christine Laevers

  Staat iemand wel eens stil bij het welzijn van die wolven ? Als ze een prooi willen vangen, dienen ze drie drukke autowegen over te steken en vijf keer te stoppen voor een rood licht. Waar is het gezond verstand ?

 • Peter Janssen

  Dus moet ik de investering van boeren betalen om hún schapen te beschermen tegen de wolf die hier thuishoort? Of hoe de belastingbetalers weer de winst van handelaren op moet hoesten.De politiek blijft ons bestelen met de meest belachelijke smoezen!

 • Roger Wellens

  De wolf is "niet" gevaarlijk voor de mens, lees dit dan eens, de opsomming van het aantal vermoorde mensen door wolven in de laatste 5 eeuwen in Frankrijk. Meer dan 10.000 mensen aub, het overgrote deel kinderen werden slachtoffer. De laatste 100 jaar waren er geen slachtoffers meer, omdat men er uiteindelijk in geslaagd was de wolf uit te roeien. Maar Loos weet het weeral beter, wat een ziekelijk mans is me dat. Histoire du méchant loup -- van Prof. Jean Marc Moriceau

 • Roger Wellens

  Daar gaan we dan, de massa kan weer betalen voor de domme beslissingen van enkelingen die wolven willen in onze achtertuin. In Frankrijk koste deze jaarlijks aangroeiende en telkens terugkerende kost reeds 30,1 miljoen € in 2018. Zonder te spreken van de 15515 schapen dewelke vermoord werden, maar die dieren hun leven telt niet voor die fanatieke egoïsten van wolvenliefhebbers. Als ze willen wolven hebben in hun tuin dat ze dan naar Scandinavië of Siberie verhuizen, het lopen er daar genoeg.