Maatregelen moeilijk, zo niet onmogelijk, toe te passen in bouwsector

Photo News
De maatregelen die de overheid heeft genomen in de strijd tegen het coronavirus, zijn op het terrein "moeilijk, zo niet onmogelijk, uit te voeren". Dat zegt ABVV maandag. De socialistische vakbond juicht daarom toe dat sommige bouwbedrijven hun werven zelf al hebben stilgelegd. "De gezondheid van de werknemers en hun gezinnen staat op het spel."

Veel grote maar ook kleine bouwbedrijven beslisten al om hun activiteiten wegens het coronavirus tijdelijk stop te zetten. Volgens het ABVV gaat het om "moedige en radicale maatregelen" en laten de bedrijven zo "het gezond verstand spreken". "Zo vermijden ze dat hun werknemers onverstandige risico’s moeten nemen", klinkt het.
Op werven die wel nog draaien, zijn de coronamaatregelen zoals social distancing "moeilijk, zo niet onmogelijk, uit te voeren", zegt het ABVV. "Veel werknemers melden dat er op de werven nog steeds geen desinfecterende gels zijn, dat de sanitaire voorzieningen en de werfketen niet onderworpen zijn aan een strengere hygiëne, ...", luidt het voorts.

Economie moet blijven draaien, maar de gezondheid van onze werknemers moet de hoogste prioriteit hebben

Vakbondsorganisatie ABVV

Daarom vraagt de vakbond dat alleen nog "buitengewone of dringende werken" zouden worden uitgevoerd, en dat de door de overheid opgelegde preventieve maatregelen strikt worden nageleefd. "Als vakbondsorganisatie zijn we ons ervan bewust dat onze economie moet blijven draaien, maar we zijn van mening dat de gezondheid van onze werknemers de hoogste prioriteit moet hebben.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Beatrice Vanmeerhaeghe

  @stan lowette Jij werkt blijkbaar niet in den bouw.. Laat de andere maar werken terwijl jullie veilig thuis zijn..

 • Rosa Cockx

  Niet alleen in de bouw overal waar er moet gewerkt worden kunnen die maatregelen onmogelijk toegepast worden. Economie moet blijven draaien en daar zijn de arbeiders de dupe van. Niet iedereen heeft de luxe om veilig thuis te mogen blijven.

 • Roger Vanopstal

  De vakbonden, het Coronavirus voor onze economie. Bedrijfsleiders zijn veel meer bekommerd om de gezondheid van hun werknemers dan de vakbonden. Vooral in de bouw kan men veel makkelijker coronabewust werken dan in om het even welke sector.

 • Stan Lowette

  Zou nochtans een perfecte timing zijn om wegen te herstellen nu erheen verkeer is. Veiligheid voor de arbeiders is nu beter dan bij het drukke verkeer . Bovendien kan er sneller gewerkt worden en voorkomen we files wanneer we weer op gang zijn na de ergste crisis.

 • Erik De Smet

  Vakbondsotganisates... kunnen we daar ook meteen een vaccin voor ontwikkelen, aub?