Maand cel wegens hond die meisje aanviel

De correctionele rechtbank van Bergen heeft de vroegere eigenaar van een hond die een vierjarig meisje aanviel, tot een effectieve gevangenisstraf van een maand veroordeeld wegens onopzettelijke slagen en verwondingen. Het kind werd in het gezicht gebeten en draagt er vandaag nog de littekens van. Daniel P. moet een voorlopige schadevergoeding van 17.500 euro betalen.

Over omheining
Faty was op 11 maart 2007 in 's Gravenbrakel met haar oudere zus in de tuin op de schommel aan het spelen, toen de hond van de buren, die aan ketting vastgemaakt was, begon te blaffen. De eigenaar van de staffordshire wou de hond naar binnen brengen, maar liet hem los voor de deur van zijn woning. Het dier sprong over de omheining en wierp zich op Faty.

Gevaarlijk
De rechtbank oordeelde dat P. wist dat zijn hond gevaarlijk was, "aangezien hij hem aan een ketting vastmaakte omdat er een gat in de omheining was". De rechter hield er wel rekening mee dat eigenaar, die zijn hond meteen na het incident liet afmaken, de draagwijdte van het voorval erkende.

Uitspraak
De rechtbank kende morele vergoedingen toe van 5.000 euro voor elke ouder van Faty, van 5.000 euro voor Faty zelf en van 2.500 euro voor haar zus. Een arts zal nagaan welke lichamelijke schade het kind opliep. Daniel P. zal zijn straf niet moeten uitzitten: celstraffen onder de zes maanden worden niet uitgevoerd. Hij werd bij verstek veroordeeld en kan nog in verzet gaan tegen het vonnis. (belga/sam)