Maak zelf je robot. In een dag. Voor 500 euro

César Vandevelde
Maak kennis met Ono. Een pratende robot die gelaatsuitdrukkingen en emoties zoals woede, verdriet, blijdschap, angst en verbazing toont.

Sociale robotjes, nuttig om onder meer voor autistische kinderen therapieën te ontwikkelen, bestaan al. "Maar Ono is de toegankelijkste", zegt zijn maker Cesar Vandevelde (26) uit Kortrijk.

"Andere sociale robots kosten tot 35.000 euro. En het duurt maanden om er eentje te maken. Ono maak je in een dag, voor amper 500 euro. Ik vind dat de technologie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Zo kan iedereen er mee aan de slag."

De robot omvat eenvoudige elektronica en ge-3D-printe en gelaserde onderdelen. Hij bestaat in hoofdzaak uit kunststof zoals ABS, materiaal dat ook voor legoblokjes gebruikt wordt. De bekleding omvat onder meer zachte mousse, die warm aanvoelt.

Hoe je hem maakt, staat eenvoudig uitgelegd op opsoro.be. Ono is inzetbaar in het secundair onderwijs, om leerlingen de elektronica te laten ontdekken, of als educatief speelgoed voor nog jongere leeftijd. En hobbyisten kunnen met Ono als basis zelf gaan variëren om zo andere robots te maken.

Ono is niet toevallig geel. "Die opgewekte kleur roept positieve emoties op", vervolgt Vandevelde. "En het contrasteert mooi met de witte ogen, zwarte wenkbrauwen en rode mond. Ono werkt eenvoudig. Na het aanzetten, maakt hij automatisch een eigen wifi-hotspot. Zodat je je computer, laptop, tablet of smartphone kan verbinden met Ono. Je kan vervolgens kiezen welke emoties de robot toont. En wat hij vertelt, want hij kan spreken. Ik koos Ono omdat kinderen die naam makkelijk onthouden en uitspreken."

Info: urbancrafts.tv/crafters/cesar-vandevelde