Maak kennis met 'Les Smokeuses', de enige vrouwelijke sigarenclub in ons land: "Mannen vinden het sexy"

Henk Deleu
'Les Smokeuses' noemen ze zichzelf. Het zou de naam kunnen zijn van een Franse meisjesgroep uit de sixties, maar het gaat om veertien vrouwen van veertigplus uit het Kortrijkse die zes keer per jaar samenkomen om dikke sigaren te roken. 'Les Smokeuses' is de enige vrouwelijke sigarenclub van het land.

Toen de Maya's tweeduizend jaar geleden op het idee waren gekomen om gedroogde tabaksblaren op te rollen, in brand te steken en eraan te zuigen, rookten vrouwen nog evenveel als mannen. Maar de emancipatie is er op dat vlak niet op vooruitgegaan: ook al is bijna elke goeie sigaar nog altijd gerold door een vrouwenhand, van de naar schatting tien miljoen sigarenrokers ter wereld, is nog amper 2% vrouw. In Hollywood vind je er redelijk veel. Whoopi Goldberg, Bette Midler, Sharon Stone, Demi Moore, Jodie Foster, allemaal houden ze op tijd en stond van een havana, net als Madonna en Linda Evangelista. Geen meisjes, met andere woorden, maar vrouwen die als kwaliteitssigaren zijn gerijpt.

Henk Deleu

Ondernemende vrouwen

Ook in de enige vrouwelijke sigarenclub van het land - er was er één in Limburg, maar die is gestopt - zitten geen bakvissen. En ook geen huisvrouwen, verpleegkundigen of fabrieksarbeidsters.

'Les Smokeuses' dragen allemaal een kleine gouden broche in de vorm van een letter S, versierd met één diamantje. Ze noemen zichzelf 'ondernemende vrouwen' - de meesten komen uit de middenstand - en niet iedereen kan lid worden. "Er is veel vraag, maar we willen niet snel groeien. Kwaliteit boven kwantiteit", zegt voorzitster Ann-Pascal Mommerency, manager van een eventbureau.

Hoe gaan de bijeenkomsten van 'Les Smokeuses' eraan toe? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Kinne

  Enkel voor rijke niksdoende madammen! Jaloers op Lewinsky zeker??? Allé ze hebben ook eens in de gazet gestaan...

 • Azazel Be

  Die in het roze is toch een prente

 • Bart Spruyt

  En mogen manneb ook lid worden of is er discriminatie op basis van geslacht?

 • Mamadou Elmo

  Ja wie houdt niet van een stinkbek?

 • Wendy Vm

  Bah. Niks sexy aan. Zo een stinkende walm die u overal volgt. Stinkbek eerste klas en vergeelde tanden. Ja... heel sexy.... geef mij als vrouw maar een mooi kleedje, ontblote benen en hoge hakjes. Dat is ten minste op en top vrouwelijk.