Lycamobile krijgt boete van ruim 225.000 euro voor anonieme prepaidkaarten in België

ThinkStock
De telecomwaakhond BIPT heeft aan de Britse operator Lycamobile een boete opgelegd van ruim 225.000 euro "wegens het niet-naleven van de regels betreffende voorafgaande identificatie van eindgebruikers van prepaidkaarten". Eind vorig jaar raakte bekend dat het nog altijd mogelijk was om anoniem simkaarten te kopen in ons land, via Lycamobile. Minister van Telecom Alexander De Croo eiste toen dat het BIPT "doortastend zou optreden".

Het BIPT geeft niet alleen een boete, maar het verplicht de telecomoperator ook om onmiddellijk een systeem voor de systematische controle van de aanvragen in te voeren. Het bedrijf krijgt ook een maand de tijd om na te gaan of voor de na 25 januari 2018 geactiveerde kaarten het voorgelegde identificatiedocument een geldig identificatiedocument was.

Anoniem bellen

Tot vorig jaar was het met prepaidkaarten nog mogelijk om anoniem te bellen, maar in het kader van de strijd tegen terrorisme voerde de regering een verplichte identiteitsregistratie in vanaf eind 2016. Telecomoperatoren kregen nog tegen juni 2017 de tijd om hun anonieme klanten te identificeren.

Uit verschillende testen bleek toen dat Lycamobile bij de aanvraag van een prepaidkaart wel vroeg om een foto van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs, maar niet controleerde of de klant effectief de eigenaar was van het document. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  In de meeste landen kan je nog steeds anonieme pre paid kaarten kopen zonder iets en die kan je hier ook gebruiken.

 • Jan Verstrepen

  Als er geld mee te verdienen val zullen ze altijd anonieme sim kaarten verkopen, welke gangsters is niet bereid daar flink voor te betalen. Die boet dat is gewoon algemene kost.

 • Febe Chapin

  Sorry maar je kan vandaag nog een online simkaart bestellen op naam van Jan Piet of Brad Pitt. Laat die leveren in een leegstaand huis en bent er mee weg. In heel wat landen kun je ze alleen in persoon en kopies van uw identiteitskaart verkrijgen. Het is even "effectief" als het water verbod op een vliegtuig. Hoeveel levens hebben ze gered met het afpakken van onze dranken?

 • Fang Wang

  Ik heb nochtans 5 Euro moeten betalen toen ik mij registreerde bij Lycamobile

 • Jo Witters

  Dat doet nu eens deugd zie!