Luxemburgs minister biedt ons land 200 MW elektriciteit aan

De kerncentrale van Tihange (Hoei).
BELGA De kerncentrale van Tihange (Hoei).
De Luxemburgse minister Etienne Schneider heeft in een brief aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) hulp aangeboden in het kader van de bevoorradingszekerheid van België. Indien de Duitse en Belgische transmissienetwerkbeheerders instemmen, kan Luxemburg een maximale capaciteit van 200 MW aanbieden.

De Luxemburgse minister wijst erop dat het aanbod mogelijk is door de werkzaamheden van het "Pentalateral Energy Forum" een samenwerkingsverband van de Benelux, Frankrijk en Duitsland om de interne energiemarkt te voltooien.

De 200 MW komen bij de 750 MW die minister Marghem al heeft gevonden.
Maandagnamiddag komt de taskforce van de sector - met het directoraat-generaal Energie, Elia, Engie Electrabel en energieregulator CREG - samen om nieuwe pistes te onderzoeken om te vermijden dat er deze winter een tekort aan stroom zou zijn door de onbeschikbaarheid van een aantal kerncentrales.
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  Te koop : Versleten kerncentrales met (en dat is het enige) goed- en vaak werkende veiligheidsmiddelen. Bekende mankementen zijn de volgende : Scheurtjes, betonrot, en vele ouderdomskwaaltjes die vaak tot stilstand leiden. Garantie : We garanderen dat deze kerncentrales OPEN blijven tot 2025. Wij geven GEEN garantie dat ze tot 2025 of later zullen DRAAIEN. Bieden vanaf 0 Euro. Nee, u krijgt geen geld bij.

 • Jan Boden

  Als iedereen zijn kerstlampjes weggooit komt daar nog eens 100 MW bij.

 • Bart Vermeiren

  Het is nu toch wel voor iedereen duidelijk dat electrabel dit met opzet in scène gezet heeft he?

 • vanaeken jokke

  De schuld van NVA dat de trado's al 15 jaar het probleem voor hun uitschuiven.Had met 15 jaar geleden beslist welke weg ze gingen inslaan hadden nu de centrales op toeren gedraaid en was de oude rommel opgekuist.En waarom zou een nieuwe kerncentrale onbetaalbaar worden als ze nu al 45 jaar kunnen draaien zullen de nieuwe wel 55 tot 60 jaar kunnen leveren.

 • Marc Statham

  Kan het OCMW niet bijspringen ?