Lutgen (cdH) wil snel Waalse regering

CdH-voorzitter Benoit Lutgen.
BELGA CdH-voorzitter Benoit Lutgen.
CdH-voorzitter Benoît Lutgen wil dat er niet getalmd wordt met de vorming van een Waalse regering. Na zijn onderhoud met PS-toplui Elio Di Rupo en Paul Magnette, de informateurs voor een Waalse en Franse Gemeenschapsregering, zei Lutgen dat er "geen weken of maanden gewacht" kan worden. "De gewesten moeten zich kunnen ontwikkelen", zei hij.

Vroeger dan eerst was aangekondigd is de PS vandaag begonnen met verkennende gesprekken voor de vorming van nieuwe regeringen voor Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap. Di Rupo en Magnette zagen al de voorzitters van MR en cdH. Laurette Onkelinx neemt in Brussel het initiatief en sprak vrijdag met MR en FDF.

Over mogelijke coalities is nog niet gesproken, zei Lutgen, die twee uur en drie kwartier sprak met de PS-informateurs. Ter vergelijking: Michel sprak 'maar' twee uur met Magnette en Di Rupo.

Wallonië en Brussel economische motor
"Er is een eerste discussie geweest over de grootste prioriteiten", zegt Lutgen. De prioriteiten die het cdH naar voren schuift moeten er volgens Lutgen voor zorgen dat "Wallonië en Brussel de komende jaren de economische motor van België worden".

Lutgen wil geen tijd verliezen. Op de vraag of het mogelijk is dat er een nieuwe Waalse regering is voor er een federale regering is, zei de cdH-voorzitter dat er "vooruitgegaan moet kunnen worden".

Maandag zetten de top-PS'ers hun consultatierondes voort.