Luna werd afgewezen op een spoedafdeling: "De arts vond mijn suïcidale gedachten futiel"

Patiënte pleit voor betere richtlijnen voor hulpverleners

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Kan een spoeddienst mensen met acute zelfdodingsgedachten helpen? Luna* dacht van wel, maar werd er eerder deze maand wandelen gestuurd. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) bekijkt wat er beter kan.

Enkele weken geleden meldde Luna zich aan het loket van een Limburgse spoedgevallendienst. Ze had een brief in haar hand, van haar huisarts. Hij had de jonge vrouw doorverwezen, omdat ze het steeds moeilijker kreeg en haar suïcidegedachten niet meer weggingen.

Luna lijdt al tien jaar aan een angststoornis. "Ik volg nu gedragstherapie bij een psychiater, maar de sessies zijn zwaar. Op sommige momenten denk ik er serieus aan om uit het leven te stappen." 

Ook eind mei kampte de twintiger met zulke gedachten. Haar huisarts besloot daarom een psychiater van wacht in te schakelen, zodat die een eventuele opname kon bekijken. 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Spoed is geen spoed. Sinds De Block helpen ze je daar tegen tergend traag tempo. Je zit gewoon te creperen van de pijn! Meermaals meegemaakt. Maar ze sturen wel enorme ambulance rekeningen en dokterskosten van spookartsen!

 • Petra de Riddere

  @James Vroman wat heeft NVA nu te maken met zijn bekwaamheid als arts. Dat zijn 2 zaken die los staan van elkaar. En ook.in je eigen nadeel als je je gezondheid daarvoor op de tweede plaats stelt.

 • Francinne Declerque

  Slechte huisarts, als je psychische problemen hebt ga dan direct naar een psychiater, geen psycholoog, geen huisarts maar een psychiater. Bij een huidziekte ga je ook naar een dermatoloog. Onze huisartsen zijn niet meer bekwaam en zijn enkel goed om verlof te schrijven en zelfs dat kunnen ze niet goed.

 • SVEN VERACHTEN

  Ken ik alles van . Heb onlangs een heel nare ervaring gehad op de spoedafdeling . In mijn ogen waren deze niet bekwaam. Om nog maar te zwijgen van de menselijkheid . Je was niet op je afspraak ondanks te melden dat je een ongeval had op weg naar hen ... hier is de boete . Ze heeft die 25 euro zwaar nodig dat is duidelijk .

 • james vroman

  had ook een nieuwe dokter nodig na pensioen van mijn huisarts de dokter nu is ene die op de nva lijst staat dus ga ik nooit meer naar een dokter val nog liever dood ...