Luikse rechter die Algerijnse terreurverdachte vrijliet teruggefloten

AFP
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het derdenverzet gewonnen tegen de vrijlating van een Algerijnse salafistische illegaal. Die was vorige week door een Luikse rechter vrijgelaten. De man wordt nu opgespoord.

De illegale Algerijn werd in de gaten gehouden omdat hij getrouwd is met een vrouw die veroordeeld is voor het ronselen van Syriëstrijders, maar een Luikse rechter oordeelde vorige week dat hij niet mocht worden uitgewezen. Volgens de rechter was de 41-jarige Algerijn Mohamed B. te ziek, hoewel een arts groen licht had gegeven voor de repatriëring en twee andere rechters er ook geen probleem in zagen.

Ons land wilde hem vorige week repatriëren, maar Mohamed B. kon zijn uitwijzing nipt verhinderen. Hij werd in de gaten gehouden omdat hij getrouwd is met een vrouw die veroordeeld is voor het ronselen van Syriëstrijders. Bij de rechtbank van eerste aanleg in Luik diende hij een eenzijdig verzoekschrift in - de ­tegenpartij wordt dan niet gehoord - waarbij hij de ­rechter kon overtuigen dat te ziek is om gerepatrieerd te worden.

Staatssecretaris Theo Francken tekende derdenverzet aan, maar moest de man intussen wel vrijlaten. Zo niet moest hij een dwangsom van 500 euro per dag betalen.