Luikse onderzoeksprofessor beticht Theo Francken van plagiaat, ex-staatssecretaris ontkent in alle toonaarden

Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.
Photo News Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.
Jean-Michel Lafleur, onderzoeksprofessor aan de universiteit van Luik en adjunct-directeur van het Centre d’études sur l’ethnicité et de la migration (CEDEM), beschuldigt Theo Francken en Joren Vermeersch van plagiaat. Het nieuwe boek van de N-VA’ers getuigt bovendien van ‘een diepe onwetendheid over de migratiekwestie’, zo schrijft de professor op Twitter. Francken ontkent de beschuldigingen ten stelligste.

Het boek van Theo Francken en Joren Vermeersch, Migratie in 24 vragen en antwoorden, werd vorige week voorgesteld en wil volgens de partij “taboes doorbreken in klare taal” en “nuance bieden in plaats van zwart-wit denken”. Maar de auteurs slaan de bal volledig mis, volgens onderzoeksprofessor Jean-Michel Lafleur.

“10 redenen waarom Franckens nieuwe boek intellectueel oneerlijk is en blijk geeft van onwetendheid”, vat Lafleur zijn betoog op Twitter aan. In een reeks tweets die daarop volgt, haalt de onderzoeker onder andere aan dat de cover wel heel erg lijkt op het boek dat twee van zijn collega-onderzoekers vorig jaar publiceerden.

“Theo Francken en Joren Vermeersch zijn zodanig geïnspireerd door ons boek dat ze het op internet aanprijzen met onze ondertitel in de plaats van die van henzelf.” Op de website boek.be krijgt Franckens boek effectief de ondertitel ‘21 vragen en antwoorden’ mee, en niet 24.

Voorts zijn volgens Lafleur vijf vragen in de inhoudstabel identiek aan de vragen uit hun boek, “maar nergens worden we geciteerd”.

“Officiële rapporten onjuist geciteerd”

Daarnaast schetst de gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie volgens Lafleur een onvolledig en onjuist beeld van migratie door creatief om te springen met het beschikbare wetenschappelijke materiaal. Zo haalt hij in de bibliografie slechts één wetenschappelijke bron aan en worden officiële rapporten onjuist geciteerd, aldus de onderzoeker. 

“Een voorbeeld: het rapport uit 2013 van de OESO toont aan dat de fiscale impact van migratie positief is in 3 van de 4 mogelijke scenario’s. Theo Francken citeert enkel het scenario dat lichtjes negatief uitvalt.”

Frappant noemt hij ook de passage waarin de N-VA’ers beweren dat er geen statistieken beschikbaar zijn van de jaarlijkse toestroom van migranten per land. “Terwijl die cijfers beschikbaar zijn op de website van de OESO of op vraag van de FOD economie”, besluit Lafleur.

Francken ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. “Oh help, dat ook nog. Ik heb die man zijn boek nooit gelezen”, zegt hij op Twitter. “Ons boek is ontstaan uit vragen van burgers en gebaseerd op objectieve gegevens uit publieke databanken.”
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • linda D'Haese

  dit is niet alleen zo met franken in de politiek zijn ze allemaal zo de meeste hebben rechten gestudeerd (gediplomeerd leugenaar) zie naar de vele corruptie schandalen waar ze steeds vrij uit gaan wegens procedure fouten

 • Verhaegen ivo

  Je kan de studie van die prof GRATIS online lezen ... dat deed francken ook en hij maakte er een slap afkooksel van.

 • Henri Jordens

  Weet uit ondervinding dat profesoren zelfs via politieke vriendjes benoemd worden. Operatie beschadiging is opnieuw begonnen. Zelfs in Walloniė wordt hij te populair. Bewijs, de grote angst van onze Linkse politici om hun vet betaalde postjes te verliezen.

 • Marcus Camps

  Pff ... zo'n PS benoemde prof, daar zullen we van wakker liggen ...

 • Brecht Didden

  Theo, is het nu nog geen tijd om uw masker af te zetten, ik snap niet dat je nog iemand kan vinden die op jouw wil stemmen