Luikse intercommunale bevriest verkoop van VOO, Win en Elicio

Stéphane Moreau, voormalig PS-burgemeester en hoofd van Nethys.
BELGA Stéphane Moreau, voormalig PS-burgemeester en hoofd van Nethys.
De raad van bestuur van de Luikse intercommunale Enodia heeft gisterenavond de verkoop van het telecombedrijf VOO, de IT-groep Win en de groenestroomproducent Elicio door zijn filiaal Nethys opgeschort. 

Dat is het gevolg van de commotie die ontstond toen bekend werd dat Nethys in het geniep verkoopakkoorden had gesloten met de investeerder Providence en Nethys-bestuurder François Fornieri, de topman van Mithra. Dat melden De Tijd en diverse Franstalige media online.

Enodia's raad van bestuur zal pas beslissen na een juridische en financiële doorlichting van de deals. "De verkoop moet worden beslist op basis van deze elementen. De verkoop bevriezen maakt het mogelijk de zaken op een correcte manier uit te voeren en plaatst de bestuurders niet voor voldongen feiten", zegt een bestuurder van Enodia.

Voorwaarde

De rapporten worden verwacht tegen 10 oktober. Dat is twee weken voor een belangrijke voorwaarde in de deal met Providence. Enodia moet Brutélé voor 24 oktober overnemen. Gebeurt dat niet, dan kan Providence de deal afblazen of alleen de Luikse kabel overnemen voor een lagere prijs. 

Brutélé is de intercommunale die de kabelbelangen van een dertigtal gemeenten uit Brussel en Henegouwen beheert. Het is in het kabelbedrijf VOO de kleinere partner van Nethys.

Nethys-bestuurder François Fornieri, de topman van Mithra.
BELGA Nethys-bestuurder François Fornieri, de topman van Mithra.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  er is maar 1 iemand die daarmee wint de klant ...geen telenet toestanden voor de walen ..

 • jack vandenhende

  Er is maar één partij dat hierbij wint , en dat is de PS partijkas zoals gewoonlijk .

 • joseph kellens

  Ben gepensioneerd. Heb ongeveer 4 jaren voor gemeente en daarna fusie voor stadsdienst gewerkt.daarna voor 4 prive bedrijven gewerkt en zo het inkomen van jonge mensen en hun koopkracht zien afnemen en de koopkracht van politiekers zien toenemen. Tussen begin 1975 en einde 1978 ,zei de toenmalige gemeentesecretaris al tegen mij, het inkomen van politiekers is goed, maar t bandieten inkomen via de intercommunales is een schande, daar durf ik zelfs niet overspreken.

 • willem merken

  Lijkt mij een wanboel aan intercommunales bij elkaar elk met zijn eigen raad van bestuur en een volledige directie. Het echte "ons kent ons" milieu. Hoeveel arbeiders zijn daar in dienst? Hoeveel megawatt brengt die groenstroomproducent op de markt (met oorsprong). Hoeveel subsidies vangen die en hun dochter en kleindochterbedrijven per jaar?