Lugubere vondst in Waals dorpje: man begraaft overleden moeder in tuin voor haar pensioen

De stoffelijke resten werden gisteren opgegraven in een tuin in Montbliart.
Sudinfo/Gwendoline Fusillier De stoffelijke resten werden gisteren opgegraven in een tuin in Montbliart.
De Civiele Bescherming en de politie hebben gisteren in Montbliart, een dorpje in Henegouwen, het lichaam gevonden van een vrouw die in 2010 overleed en door haar zoon in de tuin begraven was. Dat melden de kranten van Sudpresse.

De 56-jarige man begroef zijn moeder acht jaar geleden eigenhandig bij een boom in de tuin om haar pensioen te kunnen opstrijken. De zoon overleed in juli aan een slepende ziekte, waarna het macabere geval van sociale fraude door onderzoek aan het licht kwam. 

Gisteren werden de stoffelijke resten van de 80-jarige moeder opgegraven door de politie en de Civiele Bescherming. Ook het identificatieteam van de federale politie was bij de opgraving aanwezig.

De schoondochter van de overleden vrouw is opgepakt voor fraude. Mogelijk moet ze de tienduizenden euro’s die zij en haar man jarenlang onterecht in eigen zak staken, terugbetalen.

Tip van buurman

De politie kwam het gesjoemel op het spoor dankzij een tip van een buurman. Die had na het overlijden van de echtgenoot de schoondochter geholpen met het leeghalen van de woning, omdat ze zou verhuizen. 

De buur vond documenten die erop wezen dat de zoon nog steeds het pensioen van zijn overleden moeder trok. Ook de identiteitskaart van de moeder en haar overlijdensakte, die de vijftiger had moeten afgeven op het stadhuis, lagen nog in de woning.

Officieel leefde de moeder dus nog, waardoor haar zoon en zijn vrouw jarenlang haar pensioen konden opstrijken.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria Scheuts

  Als belastingbetaler ben ik die buur zeer dankbaar. Blijkbaar veel oneerlijke personen aan de reacties te zien.

 • guido vermeyen

  Wij zouden het rijkste land zijn mocht alles hier op wieltjes lopen, die wieltjes moeten echter dringend vervangen, want ze haperen als een kar van de supermarkt of toch eens flink oliën....

 • Fred Valk

  Dit zijn Griekse toestanden en hoeveel dergelijke gevallen zijn er nog? Is er wel genoeg controle op mensen die hun pensioen uitbetaald krijgen in het buitenland?

 • Fons Dewaele

  william Masson, deze moeten elk jaar een bewijs van leven zenden naar de pensioendienst. Ondertekend door stad of politiedienst van woonst. Dus gesjoemel is op dit vlak niet mogelijk. Beter deze dat onrechtmatig steun krijgen van OCMW eens controleren, wedden dat er dan vele door de mand zullen vallen.

 • Annick Vandenbrande

  Op vlak van inventiviteit staat den Belg toch op 1, samen met taxen en regeltjes.