Luchtverkeersleiders stoppen met staken

Rust bij skeyes keert weer nadat er bemiddeling tussen directie en bonden werd opgestart

Na vijftien stakingsdagen kan het vliegverkeer weer vlot verlopen.
BELGA Na vijftien stakingsdagen kan het vliegverkeer weer vlot verlopen.
Goed nieuws voor wie deze week of in de paasvakantie het vliegtuig op moet: de luchtverkeersleiders van skeyes stoppen met staken. Na 15 stakingsdagen dit jaar zetten ACV en VSOA hun acties stop, nu er met twee externe bemiddelaars afspraken gemaakt zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Directie en vakbonden zijn vrijdag, onder leiding van twee sociaal bemiddelaars van de FOD WASO, overeengekomen om te proberen tot oplossingen te komen voor de resterende geschilpunten van het collectief arbeidsconflict”, klinkt het in een persbericht. “Dit via een bemiddelingstraject onder voorzitterschap van deze sociaal bemiddelaars. Tijdens het bemiddelingsproces worden de syndicale acties opgeschort en zal een communicatiestop ingevoerd worden om de bemiddeling zo sereen mogelijk te laten verlopen en alle kansen te geven op succes.”

Zo komt er een voorlopig einde aan weken van miserie in het Belgisch luchtruim en op de verschillende luchthavens. Vluchten werden afgelast of uren vertraagd, omdat er onvoldoende luchtverkeersleiders aan het werk waren. Iedere shift werd er wel ergens gestaakt. Alleen al op Brussels Airport werden er meer dan tweehonderd gewone vluchten en tientallen vrachtvluchten geannuleerd. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schat de schade op ruim vier miljoen euro. De christelijke vakbond ACV had op 8 februari een stakingsaanzegging ingediend, een maand later volgde het liberale VSOA. Beide bonden wilden een oplossing voor de hoge werkdruk bij skeyes, die resulteerde in discussies over onder meer nachtshiften, loopbaanonderbrekingen en compensatie-uren.

Tal van verzoeningsvergaderingen met de directie brachten geen oplossing. Met de steun van het ACOD – de socialistische vakbond staakte niet – werd een sociaal akkoord bereikt, maar de andere bonden bleven zich verzetten. Zij vroegen om een externe bemiddelaar. De directie van skeyes hield de boot even af, maar klopte dan toch aan bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die twee bemiddelaars aanstelde. Vrijdag zaten alle betrokken actoren voor het eerst samen.

Geen hinder tijdens paasvakantie

Over de inhoud van het gesprek communiceren ze niet, maar er werden afspraken gemaakt “over de vorm, het voorwerp, het proces, de kalenderbepaling en de communicatie van de bemiddeling”.  Nu dat gebeurd is, zetten de stakende bonden - zoals ze eerder beloofden - hun acties stop. De vliegvakanties in de paasvakantie komen dus niet in gevaar. De komende weken zullen de bemiddelaars proberen om de sociale rust bij skeyes volledig te doen weerkeren. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • robertrand walraedt

  Ze moesten maar eens staken als onze regeringsleiders op dienstreis vertrekken. Het deze mensen dat ze moeten aanpakken.

 • andre van de wege

  ik vertrek nu altijd in Rijsel de belgische luchthavens laat ik links liggen , zoals het personeel ons altijd in de steek laat laat ze nu maar staken de leeglopers.

 • chris delanghe

  Ze kunnen beter eens staken als het een EU top is. Dan zal het kot te klein zijn...? Eigenlijk zijn ze permanent in staking met enkele onderbrekingen om het werk op te nemen. Zo werken alle overheidsdiensten in Belgie. Ons openbaar vervoer is immers legendarisch. Zowat om de paar weken wordt er eens goed gestaakt ... En nooit wordt er iets structureel opgelost in dit land. Dé sterkte is immers de kracht van verandering. Alleen verandert er in essentie nooit iets.

 • Pierre Decauwers

  Sinds wanneer mogen directieleden niet staken? Willy Devroey heeft niet goed opgelet in de klas. Niet zo slimme lezers: denken jullie nu echt dat je met een ticket naar Rome aan 25 EUR alle kosten kan dekken? Hiermee betaal je de basiskost niet eens. Deze acties zijn gewoon het gevolg van de stelselmatige afbouw van onze instellingen, oa. door een zekere Verhofstadt . Het staat de klagers op dit forum vrij te solliciteren bij Belgocontrol, maar waarschijnlijk voldoen zij niet aan de hoge eisen.

 • Luc D'haese

  Dienen De Cuyper zit nog steeds op zijn stoel en dat is een probleem. Voor gans dit gebeuren de enige schuldige.