Luchtverkeersleiders staken: ruim helft vluchten Brussels Airport geschrapt, luchthaven Charleroi blijft volledig gesloten

Het vliegverkeer zal vandaag tijdens de nationale staking zwaar verstoord zijn. De vakbonden van Skeyes, de luchtverkeersleider in ons land, hebben aangekondigd dat ze het werk zullen neerleggen. Op Brussels Airport zijn al meer dan de helft van de vluchten geschrapt. De luchthaven van Charleroi zal helemaal gesloten blijven. 

Tijdens de 24 urenstaking van de luchtverkeersleiders wordt de capaciteit van het luchtverkeer in België gehalveerd. Dat meldt luchtverkeersleider skeyes (ex-Belgocontrol).

ACV-Transcom plaatst grote vraagtekens bij die halvering en verwacht dat er niet gevlogen zal worden.Tot de halvering werd beslist op basis van informatie over hoeveel luchtverkeersleiders tijdens de staking aan het werk zullen zijn. Dankzij de halvering kan de veiligheid worden gegarandeerd, aldus skeyes.

De halvering heeft betrekking zowel op opstijgende en landende vluchten als op overvliegende vliegtuigen. Het is uiteindelijk Eurocontrol (de Europese luchtverkeersleider) die beslist hoe het beschikbare volume luchtverkeer in het Belgische luchtruim verdeeld wordt.

De capaciteit kan nog verder worden aangepast. Sowieso zullen er woensdag veel minder vluchten van en naar België worden uitgevoerd dan normaal.

Luchthaven Charleroi gesloten

Het is de voorbije dagen duidelijk geworden dat de activiteiten van de luchthaven van Charleroi sterk verstoord zouden zijn door de staking. Zo verwachtte de uitbater zich onder meer aan wegversperringen in de omgeving. De luchthaven koos daarom voor zekerheid voor de reiziger: alle activiteiten worden opgeschort woensdag. Reizigers krijgen het advies om rechtstreeks contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

BELGA

Ook helft van vluchten afgelast op Brussels Airport

Op Brussels Airport is al meer dan de helft van de vluchten geschrapt. “Momenteel zijn 317 van de 569 geplande vluchten geannuleerd, of 55 procent van alle vluchten”, zo werd vernomen bij luchthavenwoordvoerster Anke Fransen.

Zesentwintig luchtvaartmaatschappijen hebben al vluchten van of naar de luchthaven van Zaventem gecanceld.Op Brussels Airport werden woensdag oorspronkelijk circa 60.000 reizigers verwacht.

Het aantal geschrapte vluchten kan nog toenemen. Voor de vluchten die zouden plaatsvinden, blijft de aanbeveling om ruim op tijd te vertrekken en indien mogelijk alleen met handbagage te reizen.

De voorzitter van de luchthaven van Zaventem, Marc Descheemaecker, zei afgelopen weekend dat een volledige sluiting van de luchthaven tijdens de nationale staking “10 tot 13 miljoen euro” economische schade zou veroorzaken.

Ryanair schrapt nagenoeg haar volledige vluchtprogramma

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft nagenoeg haar volledige vluchtprogramma van en naar België op woensdag geschrapt. Dat blijkt uit het vliegschema op de website van Ryanair.

“Door een nationale staking in België is Ryanair verplicht een aantal vluchten te schrappen op woensdag 13 februari”, zo staat in een boodschap op de website van Ryanair. Maar uit het bijgevoegde vluchtschema blijkt dat zo goed als alle vluchten vanop Brussels Airport en de luchthaven van Charleroi gecanceld zijn.

Voor twaalf vluchten van en naar België wijkt Ryanair naar eigen zeggen uit naar “alternatieve luchthavens rond Brussel en Charleroi”. Het is niet duidelijk om welke luchthavens het gaat. Ryanair was niet onmiddellijk bereikbaar voor precisering.

De getroffen passagiers zijn volgens de maatschappij verwittigd. Ze konden kiezen tussen terugbetaling of een andere vlucht.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  De verkeersleiders hebben gelijk dat ze staken. Ze verdienen ocharme 10.000 tot 12.000 Euro netto per maand, en een voltijdse werkdag telt maar liefst zes werkuren. Slavenarbeid aan een hongerloon!

 • Marc Vinck

  ik ga niet op reis, dus geen probleem en goed voor het klimaat. Nog 10 jaar te gaan en dan kan ik het afbollen uit dit "ontwikkelingsland", volgens de vakbonden

 • Kristiaan Boschman

  Rarara hoe kunnen vluchten doorgaan als de luchtverkeersleiders staken?

 • Yves Sabau

  iedereen gewoon vertrekken vanuit Nederland vanaf nu en ze mogen binnenkort full time thuiszitten

 • EDDY VAN LANDEGHEM

  Ik word België beu met zijn stakingen.