Luchtverkeersleider Belgocontrol wordt 'Skeyes’

Omdat Belgocontrol in het leven is geroepen door de Belgische staat, moet de officiële benaming in een wet gegoten worden.
BELGA Omdat Belgocontrol in het leven is geroepen door de Belgische staat, moet de officiële benaming in een wet gegoten worden.
Belgocontrol verandert van naam en wordt 'Skeyes'. Dat meldt de Franstalige krant La Dernière Heure op haar website en werd vanavond bevestigd door het overheidsbedrijf.

Belgocontrol is een autonoom overheidsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en begeleiding van het luchtverkeer in ons land, en dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. 

 “Skeyes slaat natuurlijk op het luchtruim en de ogen van de luchtverkeersleiders die daarop gericht zijn. Maar het staat ook voor de blik die het bedrijf op de mensen richt: de passagiers, de klanten, de stakeholders”, klinkt het. De baseline bij de naam luidt “Nice to guide you”. Ook daarin zit de dubbele verwijzing naar de opdracht om het luchtverkeer in goede banen te leiden en het aspect ontmoeting.

Voor Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol, is de nieuwe identiteit “slechts een volgende maar belangrijke stap in de geschiedenis van het bedrijf”. “We staan pas aan de start van de uitdagingen voor de toekomst: we moeten zien stand te houden in de internationale concurrentiële omgeving van de luchtverkeersleiding.”

In 1998 vervelde de Regie der Luchtwegen in het autonoom overheidsbedrijf Belgocontrol. Het bedrijf is in volle eigendom van de federale overheid, maar werkt zelfstandig. De luchtverkeersleiders beheerden de voorbije 20 jaar zowat 20 miljoen vluchten. Tegen eind volgend jaar zal Belgocontrol ongeveer 900 mensen tewerkstellen. 

Omdat Belgocontrol in het leven is geroepen door de Belgische staat, moet de officiële benaming in een wet gegoten worden. Hetzelfde probleem deed zich voor bij Belgacom, dat zich omvormde tot Proximus, zonder daarvoor te wachten op officieel groen licht, schrijft La Dernière Heure.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roland peeters

  En de senaat wordt " blind eyes",zelfs om de onbenulligste zaken worden hier miljoenen uitgegeven.

 • Jan Van Rompaey

  Waarom ??? Om het geld buiten te smijten ?

 • frank willems

  Een autonoom staats bedrijf is het zelfde als een staats bedrijf .... het heeft een andere naam dat is alles .

 • Peter Buyck

  Waauw alle veiligheid in handen van iets dat afhankelijk is van... elektriciteit. Geen elektriciteit: géén veiligheid en economische stilstand. Een fout in de software kan zware gevolgen hebben. De mens kan wel nog bijsturen... In wat voor een wereld leven wij nu... geen vertrouwen meer in de buurman/buurvrouw...

 • Christiaan Goethals

  Blijkbaar weten velen niet wat Belgocontrol is of doet.

Video