Luchtmachtbasis van Florennes ontvangt eerste nieuwe F-35's in 2025

De F-35's van Lockheed Martin vervangen vanaf 2025 de oude F-16's.
AFP De F-35's van Lockheed Martin vervangen vanaf 2025 de oude F-16's.
De luchtmachtbasis van Florennes ontvangt als eerste de nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35. De toestellen komen er aan vanaf 2025. België heeft vorig jaar 34 F-35's besteld van de Amerikaanse producent Lockheed Martin.

De eerste toestellen worden vanaf 2023 geleverd in de Verenigde Staten, voor de opleiding van de piloten. "De fysieke aankomst van de F-35 vindt plaats in 2025 in Florennes", aldus minister van Defensie Didier Reynders, tijdens een bezoek aan de Luchtcomponent.

De luchtmachtbasis van Florennes zal infrastructuurwerkzaamheden moeten uitvoeren om zich aan te passen aan de nieuwe gevechtsvliegtuigen en aan de vier drones van het type MQ-9B SkyGuardian, vanaf 2023. Die werkzaamheden zullen zowat 300 miljoen euro kosten.

Pas in 2027 zullen ook de eerste F-35's neerstrijken op Kleine Brogel. Volgens een expert zal ongeveer 150 miljoen euro nodig zijn om ook de Limburgse luchtmachtbasis aan te passen aan de nieuwe gevechtsvliegtuigen. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  Hoera, we zitten met zen allen daar op te wachten! 40 jaar afbetalen en ze zijn van ons .

 • Frans Peeters

  Die zullen zeggen Gent en Antwerpen emissiezone en als er nog voor een paar jaar kerosine is moeten we snel zijn

 • Ben Strubbe

  De prijs valt best mee, Rosanne Van Daele, 15 miljard euro gespreid over 40 jaar of ongeveer 350 miljoen per jaar. Een jaartje Groen-beleid gaat ons (minstens) 4 miljard euro kosten. En dat jaar, na jaar, na jaar ...

 • van roy jozef

  het duurt dus nog zes jaar ? en hoeveel kosten die binnen zes jaar? 50% meer dan nu? reken maar 10% per jaar.

 • Leo Marien

  @Rosanne Van Daele, grappige opmerking in tijden van extremisme en machten die Europa willen overspoelen. Misschien eens een geschiedenisboekje openslaan? U zal dan merken dat we in het verleden veel te weinig hebben uitgegeven en blij mogen zijn dat we door anderen zijn geholpen. Net deze landen dringen er op aan dat we alweer jaren veel te weinig doen op militair vlak.