Luchtkwaliteit in Brussel alarmerend slecht: "Op veel plaatsen niet gezond om te ademen"

Luchtvervuiling boven Brussel.
Photo News Luchtvervuiling boven Brussel.
De resultaten van een luchtkwaliteitsmeting in Brussel zijn alarmerend. Dat schrijft De Standaard vandaag. Op veel plaatsen is het niet gezond te ademen. De voorbije winter hingen vrijwilligers op initiatief van Groen en Ecolo op 192 plaatsen in het Brussels Gewest meetbuisjes om stikstofdioxide te meten. 

De locaties werden gekozen om een beter inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit op specifieke plaatsen: invalswegen met druk verkeer, maar even goed groene zones. Sommige punten werden geselecteerd omdat er een school, crèche of ziekenhuis ligt.

De resultaten na vier weken meten zijn weinig geruststellend: op 35 van de 192 meetpunten, of ongeveer 20 procent, ligt de gemiddelde concentratie stikstofdioxide boven de Europese norm van 40 µg/m³. De hoogste gemiddelde concentratie werd gemeten aan de uitgang van de Leopold II-tunnel in Ganshoren: 66,7 µg/m³.

Spelende kinderen, joggende mensen

"Aan dat punt ligt een park waar mensen joggen, waar kinderen spelen in de speeltuin en families komen picknicken", zegt Annemie Maes, Brussels Parlementslid voor Groen en initiatiefnemer van de actie. "De ventilatieroosters van de tunnel blazen de zwaar vervuilde lucht ook het park in."

Volgens de initiatiefnemers neemt de Brusselse regering deze en andere resultaten niet serieus.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Alle fabrieken moeten nu sluiten alleen mensen mogen nog roken!

 • Marco Maerten

  Armand mudah,ik werk in horeca en buiten de uren doe ik lange afstandslopen,verplaatsingen met fiets en als het te ver is om praktische reden,de trein. Frank Deboosere is een perfect voorbeeld van woon-werkverplaatsing en zijn job is niet bepaald zo licht als men zou denken.

 • armand mudah

  nagel op de kop Rene Dannau minder parkeerplaatsen dus rondjesrijden maar daar is het de politiekers om te doen elk rondje is verbruik elke liter verbruik is kassa kassa aan acsijnzen en btw ,Marco Maerten niet iedereen woont op minder dan 5 km van zijn werk , niet iedereen werkt van 9 tot 5 , of op een buroke ,als je heel de dag op een buro zit kan je de bewegig smorgens en savonds goed gebruiken , als je voor je werk heel de dag van hot naar her moet lopen heb je er niet veel zin meer in

 • Iwan Schrauwen

  was daar vorige week geen sportief evenement waar enkele duizenden mensen de 20 km kwamen lopen voor hun gezondheid ben zelf naar de Kalmthoutse hei gaan fietsen

 • Karel Van Biezen

  Met dank aan de auto-egoïsten.