Luchtdoop voor verjaardag eist elf doden na crash

Een vliegtuig met 10 passagiers aan boord die gingen parachutespringen, is zaterdag rond 15u40 neergestort in Marchovelette in de provincie Namen. Het toestel verloor volgens ooggetuigen een vleugel en daardoor werd het onbestuurbaar. Maar officieel is de oorzaak van het drama nog niet bekend. Er zijn elf doden gevallen, tien parachutisten - allen aangesloten bij de lokale parachuteclub - en de piloot. De slachtoffers, 10 jonge mannen en een vrouw tussen 21 en 40 jaar oud, namen deel aan een luchtdoop voor de verjaardag van de vrouw. Hetzelfde vliegtuig was in maart 2000 ook al betrokken bij een ongeval in Moorsele. Daarbij vielen drie zwaargewonden. De andere inzittenden kwamen er met lichtere verwondingen vanaf. Het toestel werd in 2002 weer opgelapt.

Het toestel, een Pilatus PC-6 Turbo Porter gebouwd in Zwitserland, dat rond half vier deze namiddag vertrokken was, ging parachutisten droppen in de omgeving van Fernelmont. De vleugel van het vliegtuig zou tijdens de vlucht zijn losgekomen, waarna het vliegtuig zou zijn beginnen ronddraaien. Op de grond vond een explosie plaats, gevolgd door een brand. De stukken van de vleugel werden honderden meters van de plaats van de crash teruggevonden. Volgens de brandweer kwam het toestel neer in een veld op korte afstand van woningen. Die werden niet geraakt.

De burgemeester heeft gemeld dat er in de buurt van het neergestorte vliegtuigje drie geopende parachutes gevonden zijn. Dat zou er op wijzen dat drie personen nog getracht hebben om zich te redden, wat ook bevestigd wordt door ooggetuigen. Maar helaas was hun poging tevergeefs. Een man die het ongeval zag gebeuren en onmiddellijk ter plaatse snelde, vertelde aan het VTM-Nieuws dat een slachtoffer nog in leven was vlak na het ongeluk. Toen de hulpdiensten toekwamen, was de persoon echter overleden.

Identificatie
Het parket van Namen, een wetsdokter en andere technische specialisten zullen helpen met de identificatie van de elf slachtoffers en de oorzaak van het ongeval proberen te achterhalen. Een luchtvaartexpert werd aangesteld en ook een onderzoeksrechter buigt zich over de crash. "Aangezien het vliegtuig na het ongeval in brand is gevlogen, zal de identificatie moeilijk verlopen", zei de burgemeester aan het VTM Nieuws.

"Een coördinatiecomité is opgericht, maar er is geen telefoonnummer voor de families van de slachtoffers, aangezien zij zelf verwittigd zullen worden", aldus Laurence Mossiat, persattaché van de politie van Namen.

Een logistiek team van het Franstalige Rode Kruis heeft tenten opgetrokken in het midden van de velden, die dienen als tijdelijk mortuarium, meldt een woordvoerder. Drie personen van de dienst voor dringende psychosociale interventies van het Rode Kruis (Service d'Intervention Psychosociale Urgente - Sisu) zijn eveneens ter plaatse om de families van de slachtoffers bij te staan.

Milquet en Di Rupo
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en premier Elio Di Rupo (PS) zijn iets na 18.00 uur aangekomen in Marchovelette. Milquet heeft ook even kort met de families van de slachtoffers gesproken. "Dit is een verschrikkelijk drama voor heel het land", vertelde ze aan VTM NIEUWS. "We bevinden ons niet meer in de fase van de zorg, maar in de fase van rouw", voegde minister Milquet toe.

"Eerste minister Elio Di Rupo heeft met droefheid het nieuws vernomen van het tragische vliegtuigongeluk nabij Namen", klinkt het in een communiqué. "Zijn gedachten gaan uit naar de talrijke slachtoffers."

Ook koning Filip, zelf opgeleid als piloot, bezocht de plek van de crash. Hij zal ook langs de club gaan, waar de omgekomen parachutisten bij waren aangesloten.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) betuigt eveneens zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash.

Tweede ongeval in Temploux
Opvallend: op 9 juni 2002 is er al een ongeval gebeurd met hetzelfde type toestel in Temploux. Het sportvliegtuig, eveneens een Pilatus Porter, met 11 mensen aan boord, stortte vlak na het opstijgen neer op de luchthaven. Het toestel kwam terecht vlak bij de kantine van de luchthaven. Allison Amern, een 23-jarige Amerikaanse studente, kwam hierbij om het leven. Enkele dagen later zou ze terug naar New York vertrekken. De andere inzittenden werden met zware en lichtere verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht en overleefden de crash. Het toestel bleek te zwaar beschadigd om op te lappen en was enkel nog goed voor de schroothoop.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
Familieleden van de slachtoffers werden opgevangen.
PHOTO_NEWS Familieleden van de slachtoffers werden opgevangen.