Loverboys ronselen minderjarige meisjes in jeugdinstellingen

Thinkstock
Pooiers ronselen minderjarige meisjes in West-Vlaamse jeugdinstellingen om hen aan het werk te zetten in de Antwerpse prostitutiebuurt. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

Volgens Yasmin Van Damme van Child Focus liepen er in de zomer van 2014 een vijftal meisjes weg uit een Ieperse jongerenhome om in de rosse buurt te belanden. In twee jaar tijd werden minstens 60 Vlaamse meisjes tussen 12 en 18 jaar seksueel uitgebuit, zo bracht onderzoek van Child Focus in 2015 aan het licht. Vorig jaar kwamen daar nog eens 39 dossiers bij, zegt Van Damme. 

Ook Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke, de vereniging voor slachtofferhulp bij mensenhandel, wijst op het probleem. Volgens Vanhoutte klopten vorig jaar twintig vrouwen aan bij Payoke die als minderjarigen in de prostitutie zijn beland. In alle verhalen liep steeds dezelfde rode draad: ze werden door jonge pooiers in jeugdinstellingen geronseld. Dat gebeurt vaak via sociale media. Of de loverboys hangen rond in de buurt van de home's om op zoek te gaan naar de makkelijkste prooi, namelijk de zwakste meisjes.

Het parket van West-Vlaanderen is zich bewust van de ernst van het probleem en plant binnenkort in samenwerking met Child Focus en Payoke een overleg met de instellingen en andere betrokkenen.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Don Tessers : goede opfrissing van harde zaken. Kwetsbare meisjes zijn een geliefd prooi voor mannen die niet van hier zijn. Het is nochtans simpel : iemand incognito meesturen met cameraatje als de meisjes buiten gaan. Filmen en hup die mannen zwaar straffen. Maar ja, zwaar straffen ... er is geen plaats meer in de gevangenissen! Dus krijgen ze ook milde of geen straffen en kunnen ze lustig verder doen.

 • Benny Degrendel

  Lol, een jeugdinstelling dient niet voor heropvoeding... Het is een plaats voor kinderen die geen thuis meer hebben. De reden dat die loverboys slagen in wat ze proberen is omdat die kinderen niet de aandacht en liefde krijgen in de instelling waarin ze verblijven. Vergelijk het tehuis zoals ieper aub niet met een instelling als bijv everberg, kinderen die in ieper geplaarst worden hebben niet perse iets misdaan of misdrijven gepleegd.. ;)

 • Don Tessers

  Let op.....Engeland..Telford 1000......Rotherham 1400 jonge meisjes.......het is hier ook bezig......zowel in België....Nederland.....en Duitsland.

 • Fredien Vandervekens

  Integere politici en overheden hoeven geen Marion Van San te lezen. Er "is" geen overheid, enkel regeringen. Te veel en te duur betaald. Politiek is een "beroep" geworden, een "broodwinning". Chaos vraagt om een dictator. Rechts uiteraard.

 • Tina Colpaert

  Licht ze beter in dat deze jongens niks om hun geven bescherm ze en geef die gasten deftige straffen als ze opgepakt worden aub!