Louis Tobback: "Veel van wat Theo Francken doet, zou ik ook doen"

Louis Tobback (sp.a).
Photo News Louis Tobback (sp.a).
Sp.a-coryfee Louis Tobback zegt in een interview met Knack dat hij "een genuanceerde mening" heeft over Theo Francken. Wat de N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie nu doet, "ligt in het verlengde van wat ik deed als minister van Binnenlandse Zaken", aldus de burgemeester van Leuven. 

Dat Francken onder vuur ligt om de zogenaamde Soedan-deal, is niet correct, zegt Tobback. Ook al is hij niet te spreken over het plan om Soedanezen terug te sturen naar hun thuisland: "Die deal met de Soedanezen tart toch alle verbeelding? Het zou pas echt verbazen als er niemand wordt gefolterd in Khartoem."

Maar het gaat hier wel om een plan van de regering, en niet van Francken alleen, zo klinkt het.

"Nu moeten ze niet komen zeggen dat ze niet wisten dat Francken dat deed. Ook CD&V'ers zoals Nahima Lanjri en Wouter Beke niet: hun verontwaardiging komt wel erg laat. Als het slecht afloopt met een aantal van die teruggestuurde personen is dat de collectieve verantwoordelijkheid van de hele meerderheid."

"Je moet van Theo Francken geen zondebok maken", aldus Tobback nog in Knack, die inhoudelijk bovendien verdediging van de staatssecretaris op zich neemt. "Veel van wat Theo Francken doet, zou ik ook doen", zegt hij. "Maar hij geniet er te veel van. Vandaar dat hij een incident veroorzaakt door met veel wellust te zeggen: 'Ik ga het Maximiliaanpark opkuisen.' Dat is niet goed. Asielzoekers terugsturen moet een corvee blijven. Je moet de asielproblematiek aanpakken, en je moet dat zelfs met overtuiging doen, maar je moet niet wellustig komen pochen: 'Ik heb weer zoveel criminelen op het vliegtuig gezet'."

BELGA224 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno Zonnekeyn

  Dat is gesproken mijnheer Tobback!

 • Walter Laureyssens

  Vind een mooi gebaar van Tobback

 • Martine Rochtus

  Hij , de sossen zijn de schuld van de gratis politiek waar wij nu de rekening van betalen

 • Ian Vandenbossche

  Haal francken naar de spa. Spa zal heropleven. Maak francken premier. Ik kan niet voor hem kiezen, want hij zit bij nva.

 • maurits de backer

  Toffe uitspraak van Louis , maar niet vergelijkbaar met Theo die oprecht zijn werk doet zoals het hoort , en bovendien luistert naar de stem en de wil van de bevolking , hoe dan ook de Soedanese politiek is niet ons probleem , ook hier worden mensen aangevallen en beroofd door vreemdelingen . Doe zo verder Theo