Louis Tobback: "In Vlaanderen is maar plek voor 50 à 100 gemeenten. Desnoods moeten fusies maar opgelegd worden"

Louis Tobback.
Vertommen Louis Tobback.
De resultaten van de stadsmonitor zijn volgens de Leuvense burgemeester Louis Tobback "een groot, lang pleidooi voor de fusie van gemeenten in Vlaanderen tot 50 à 100 entiteiten". Uit de stadsmonitor blijkt volgens Tobback immers duidelijk de onmacht van kleinere plattelandsgemeenten om tal van problemen zoals mobiliteit, wonen, veiligheid, onderwijs en dergelijke aan te pakken.

Gemeenten moeten volgens de Leuvense burgervader gefuseerd worden op basis van de stadsregio's die zich gevormd hebben. "Als je de kaarten van de stadsmonitor bekijkt zie je meteen die stadsregio's verschijnen. Kleine gemeenten beschikken immers duidelijk niet over de nodige hefbomen om de problemen waarover hun inwoners in de stadsmonitor klagen aan te pakken", aldus Tobback. Verwijzend naar het feit dat de oproep tot vrijwillige fusies in Vlaanderen slechts zeven resultaten opleverde, is de tijd volgens hem rijp voor het opleggen van fusies.

Tobback deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie waarop hij de resultaten van de stadsmonitor voor de eigen stad besprak. Hij stelde hierbij dat ook Leuven nood heeft aan een schaalvergroting om de dure woningproblematiek te kunnen aanpakken. "We zullen dit niet kunnen oplossen zolang het Leuvense grondgebied niet verdubbelt. Fuseren is bovendien de enige manier om bij nieuwe woningbouw de open ruimte in stand te houden". Om meer woonentiteiten te creëren is Leuven voorstander van verantwoorde hoogbouw zoals in de plannen voor de Hertogensite in de binnenstad. Terwijl een woning met een tuin in Leuven peperduur is blijft de prijs van een appartement, door het toegenomen aantal, schommelen rond het gemiddelde van de centrumsteden.
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Vierbergen

  Mobiliteitsprobleem. Leuven heeft 5 afritten naar de E314. Vijf ! Hiermee duwt hij het Leuvense mobiliteitsprobleem naar buiten en moet hij zelf niets doen.

 • Geert Heylen

  En maar voor 9 ministers !!! één regering Geen gewesten Geen senaat Geen provincies Gemakkelijk 10 miljard structureel besparen !!!!’

 • marc castermans

  Plots het licht gezien, net op het ogenblik dat zijn mandaat definitief stopt.

 • jeroom de wilde

  Brussel alleen al heeft 19 burgemeesters, Antwerpen districtburgemeesters. Allemaal overbodig. Provinciebesturen: overbodig. Een niet verkozen senaat die 1600€/uur en per senator aan vergaderen kost : overbodig. Tobback zou je al eens niet beginnen met deze wantoestanden aan te pakken?

 • william Masson

  Misschien eerst eens beginnen met de farce van belgie , Brussel ?