Louis Tobback: “Die gastjes van Schild & Vrienden zijn even erg als de mannen die we na de Tweede Wereldoorlog hebben gefusilleerd”

Louis Tobback.
Louis Tobback.
Sp.a-nestor Louis Tobback vindt dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een racist is. “Anders zou hij niet met Filip Dewinter en Guy D’haeseleer in dezelfde partij zitten. Anders zou hij Dries Van Langenhove ook niet hebben aangetrokken”, zo neemt de Leuvenaar geen blad voor de mond in Knack. 

Schild & Vrienden, de organisatie opgericht door Van Langenhove, doet Tobback denken aan een voetbalinterland tussen België en West-Duitsland in 1991 toen hij minister van Binnenlandse Zaken was, zegt hij in een interview met het weekblad. “ Wij vreesden voor hooligans, en hadden daarover overleg met de Duitse veiligheidsdiensten. Ik had aangekondigd dat ik iedereen die zich verdacht gedroeg zou oppakken, maar de Duitsers waarschuwden mij dat ik de hooligans niet zou herkennen. ‘Ze lopen met twee rustig en goedgekleed een winkel binnen, en vijf minuten later slaan ze de boel kort en klein’, vertelden ze mij.”

Tobback trekt dan ook de parallel met vandaag: “De racisten hebben zich vandaag geparfumeerd en dragen een maatpak, maar het blijven racisten. (...) De figuren van alt-right die rond Donald Trump hangen en de Russische nationalisten rond Vladimir Poetin, dat zijn de fascisten van vandaag. Die gastjes van Schild & Vrienden die ik bezig zag in de Pano-reportage, die zijn even erg als de mannen die we na de Tweede Wereldoorlog hebben gefusilleerd.”

“Crombez moet doen wat hij niet laten kan”

Tobback is na het verlies voor de Vlaamse socialisten ook bijzonder streng voor zijn eigen partij. De sp.a bereikte bij de verkiezingen van zondag een nieuw dieptepunt. In de Kamer verliest sp.a nog eens vier zetels om op negen uit te komen. In het Vlaams parlement blijven er slechts twaalf van de achttien over. Na het partijbestuur van maandag viel te horen dat de positie van Crombez niet ter discussie staat. De partij organiseert dit jaar sowieso nog voorzittersverkiezingen.

“John Crombez moet doen wat hij niet laten kan. De vraag is of hij zich verantwoordelijk voelt voor de uitslag van deze verkiezingen, en het is aan hem om die te beantwoorden”, reageert de voormalige burgemeester van Leuven. Maar dat is voor Tobback niet de kern van de zaak. “Misschien zouden degenen die hem in dat avontuur hebben gestort, in de hoop dat ze hem aan een touwtje hadden, ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Louis Tobback: “John Crombez moet doen wat hij niet laten kan.”
Photo News/Belga Louis Tobback: “John Crombez moet doen wat hij niet laten kan.”

“Zo maak je talent kapot”

Ter herinnering: Crombez volgde Bruno Tobback, de zoon van Louis Tobback, op aan het hoofd van sp.a. Namen wil Tobback niet noemen. Maar wanneer hij later in het interview uithaalt naar de decumulregel, haalt hij wel Freya Van den Bossche door de mangel. “Waarom geef je Freya Van den Bossche een alibi om niet te hoeven meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, met alle gevolgen van dien?”

Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat Hans Bonte en Peter Vanvelthoven werden opzijgeschoven door de decumulregel. “Twee mandatarissen die overigens Crombez mee in het zadel hebben geholpen, wat het nog wat zuurder maakt voor hen.” Jongeren groot maken “doe je niet door ze zoals maarschalk Foch aan de Somme de loopgraven uit te jagen en dan af te wachten wie het zal overleven”, gaat Tobback voort. “Zo maak je talent kapot.”

De vraag is of hij zich verantwoordelijk voelt voor de uitslag van deze verkiezingen, en het is aan hem om die te beantwoorden

Louis Tobback519 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos duriau

  Het is een feit dat niet te ontkennen is , meer en meer ziet men dezelfde autoritaire manier van doen ook in de politiek , zie het niet graag en daar kan ik Tobback begrijpen alhoewel ik ook zijn reactie niet apprecieer.

 • Chris Devlaeminck

  Die gast zijn mening doet er totaal niet meer toe. Hij is oud en leeft in het verleden. Toch kan de media het niet laten als er zich politiek penibele situaties voordoen steevast oude krokodillen op te voeren. Straks zullen ze er nog opgraven die reeds overleden zijn.

 • Jo Hendrik

  Moest ik bij Vlaams belang en Schild en Vrienden horen dan zou ik klacht indienen tegen deze uitspraak Hij denkt dat hij alles kan zeggen, opa Tobback.

 • Johnny Deketel

  De taal die hij gebruikt is erger dan die van VB. Wie is hier dan de extremist ?

 • Jef Van De Plas

  Was deze fossiele socialist niet voor een TGV gaan liggen ? Ik dacht dat het een man van zijn woord was , allez met zijn taal toch, zijn daden zijn een stuk anders !