Louis Tobback: “De Wever na nieuwe verkiezingen in zwakkere machtspositie”

Louis Tobback (sp.a), archiefbeeld.
Photo by Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews *** Louis Tobback (sp.a), archiefbeeld.
Als het in ons land op korte termijn tot nieuwe federale verkiezingen komt, is het volgens Louis Tobback (sp.a) "zeer waarschijnlijk dat De Wever nadien niet meer in dezelfde machtspositie zit als vandaag". Tijdens een lezing in Leuven wees Tobback er vandaag op dat N-VA veel meer te vrezen heeft van de verkiezingen dan PS. 

Tobback wees hierbij op voorspellingen - “die nog moeten bewaarheid worden” - dat het Vlaams Belang zou winnen bij nieuwe verkiezingen. 

Eerste slachtoffer

“De Wever zal daar het eerste slachtoffer van zijn. Hij heeft er bij verkiezingen in mei vorig jaar al 280.000 stemmen aan verloren en dat gaat zich wellicht herhalen. Sp.a, CD&V en Open Vld daarentegen hebben ‘al gegeven’ en om die reden niet veel meer te verliezen”.

De gevolgen van nieuwe verkiezingen zullen voor de N-VA volgens Tobback groot zijn. De N-VA is vandaag de dag mathematisch ‘incontournable’ voor een Vlaamse meerderheid, maar vraag is of dat ook nadien nog het geval zal zijn. “De prijs voor de N-VA om na nieuwe verkiezingen op federaal niveau een Vlaamse meerderheid te maken zal misschien veel lager zijn dan vandaag”.

Moeilijk

“Ik heb altijd gedacht dat N-VA en PS tot een akkoord zouden komen. Het is nog altijd niet uitgesloten, maar het wordt wel zeer moeilijk”, aldus Tobback. De kans dat er op korte termijn verkiezingen komen, is volgens hem dan ook groter dan dat die er niet komen. “Dat zal puur afhangen van de laatste interne peilingen die sommige partijen gaan houden”, aldus het gewezen socialistische kopstuk.

Tobback wees in zijn lezing ook op de gevaren van de actuele versnippering van het partijpolitieke landschap, een fenomeen dat zich overigens in tal van landen van Europa voordoet. “Politiek heeft afkeer van leegte. Als men niet tot een werkbare meerderheid komt die beslissingen kan nemen, zal deze samenleving niet naar meer democratie evolueren zoals sommigen willen, maar komt er op een bepaald moment een sterke man. We zijn op dat vlak met vuur aan het spelen”, aldus Tobback.

Individualisme

Tobback zei als goede democraat steeds de keuze van de kiezer te respecteren, maar hekelde toch het toenemend individualisme. 

“Het is steeds meer ikke en de rest kan stikken. Steeds meer wordt er gestemd voor iemand die men aanstaat en iets belooft te doen voor hem, zonder dat men nog oog heeft voor het algemeen maatschappelijk kader. Het is heel gemakkelijk een foert-stem uit te brengen, maar men moet dan niet verbaasd zijn dat het beleidsresultaat ook foert is”, aldus Tobback.
191 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Nuyts

  Tobback waarom heeft u in uw tijd al dat geld verbrand, dat kwam nu goed van pas, dat zou veel stemmen opleveren.

 • danny janssens

  Had Tobback destijds de balzlen gehad om een goed akkoord te sluiten i.p.v. compromissen waar de Vlamingen hun broek aan scheurden, we zaten vandaag niet îde impasse waar we nu zitten. Dus Louiske , jij bent de laatste om politici de les te spellen.

 • gina duribreux

  Mensenrechtenhof veroordeelt België wegens dat Vlaamse stem minder waard is dan Waalse en de medewerkers moeten voor gerecht ge daag worden nietwaar tubak

 • julien de meulder

  als NVA en VB en misschien Lijst de Decker een kartel vormen is de zaak opgelost .proberen??????

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, u schrijft dat BDW best wel aan tafel wil zitten met VB. Is dat een grap? Zelf zei hij het volgende over VB : 'De grote vijand van VB ben ik, en ik alleen' en 'Een coalitie met VB is onmogelijk, zowel nu als in de toekomst'. Dat laatste zei hij vlak na de laatste verkiezingen. Zeg eens Gilbert.....welk deel begrijpt u niet? Of denkt u dat hij liegt?