Louis Tobback: “Als Crombez wil voortploeteren, dan is dat zijn zaak”

Uittredend Leuvens burgemeester en sp.a-nestor Louis Tobback (80.
Photo News Uittredend Leuvens burgemeester en sp.a-nestor Louis Tobback (80.
Sp.a-nestor Louis Tobback is in een interview met Knack niet mals voor partijvoorzitter John Crombez. “We moeten niet rond de pot draaien: onze resultaten zijn rampzalig. Als Crombez zelf wil voortploeteren zoals hij nu bezig is, dan is dat zijn zaak.” In 2015 verloor Tobbacks zoon Bruno het sp.a-voorzitterschap aan Crombez.

De sp.a verloor zondag kiezers in veel steden en gemeenten. In Brugge moest burgemeester Renaat Landuyt de sjerp laten aan CD&V, in het Gent van Daniël Termont nemen de liberalen of de groenen het zo goed als zeker over, en in Oostende krijgt Johan Vande Lanotte het niet gemakkelijk om een nieuwe meerderheid op de been te brengen. In Leuven kon Louis Tobback de sjerp wel succesvol doorgeven aan zijn opvolger, Mohamed Ridouani.

Over dat laatste is Tobback (80) tevreden, maar de verkiezingsresultaten van zijn partij noemt hij ronduit “rampzalig”. “De eerste voorwaarde om als partij aan genezing te beginnen, is erkennen dat je ziek bent”, klinkt het in Knack.

We zijn zoals de PVDA geworden, maar niemand was in dat soort zaken geïnteresseerd

Louis Tobback

Partijvoorzitter John Crombez moet het ontgelden. “Hadden we beter kunnen doen? Daar ben ik absoluut van overtuigd. We hebben ons de voorbije jaren als partij geconcentreerd op dingen als decumul en de plafonnering van het inkomen van mandatarissen. We zijn zoals de PVDA geworden, maar niemand was in dat soort zaken geïnteresseerd. We zijn nu wel helemaal zuiver hoor. We staan in ons blootje.”

Ook op de lijstvorming in onder meer Gent heeft de sp.a-nestor, zelf tussen 1994 en 1998 partijvoorzitter, kritiek. “Anderhalf jaar voor de verkiezingen je lijsttrekker tot ontslag dwingen en iemand anders het veld insturen, wekt niet veel enthousiasme op”, zegt hij over de Publipart-affaire en het opstappen van de gedoodverfde opvolger van Termont, Tom Balthazar.

Het partijbureau van sp.a gaf John Crombez daags na de verkiezingen ondanks de tegenvallende resultaten toch opnieuw het vertrouwen. “Niemand vraagt het ontslag van Crombez. Als hij zelf wil voortploeteren zoals hij nu bezig is, dan is dat zijn zaak”, zegt Tobback daarover. “Ik word 81 en ik heb net de stok doorgegeven in Leuven. Ik zie het allemaal met grote ontsteltenis aan.”

Voorzitter John Crombez kreeg gisteren het vertrouwen van het partijbureau van sp.a.
Photo News Voorzitter John Crombez kreeg gisteren het vertrouwen van het partijbureau van sp.a.



139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Ge zou beter de 150 redenen om niet op socialisten te stemmen eens lezen Yahya Kasmi of 40 jaar in het zog van corrupte socialisten.Als uwen euro dan valt weet ge direct waar de plaats is van de corrupte socialisten.Met hun fraude schandalen omkoop schandalen valse mails belangenvermenging valsheid in geschriften geweldige socialisten.

 • Peter Hegge

  Een ferm staaltje van nestbevuiling. Maar ja , this louis de grootmuil.

 • Gino Denil

  Sp.a was er wel voor de werkende Belg. Niet voor gelijk welke. Maar wel voor de betere hoger opgeleide tweeverdienergezinnen in de stad. Die werden verwend met van alles en nog wat. Als het matteüseffect al niet bestond dan had de sp.a het wel uitgevonden. Maar sp.a was er niet voor de arbeider, de alleenstaande, de gepensioneerde, de werkloze, de dakloze, de zieke, de huurder of de alleenstaande moeder. Die mochten al de premies en voordelen financieren voor hun betere middenklasse.

 • Carl Claes

  Seesee Zou het kunnen dat al die politieke stakingen, voornamelijk van ABVV signatuur, de mensen danig de strot uitkomen en dat dat afstraalt op de SP

 • Robert Sys

  Sprak de salonsocialist met de gevulde zakken die de deur sluit, mee een totaal vernielde partij achterlatende. Het is de oude garde van scharrelaars die gemaakt hebben tot wat spa nu is. Maar er is nog hoop, als de burger helemaal kaal geplukt zal zijn, en door de dwaze groene ideeen door weer en wind zal moeten ploeteren zo trachtende een maaltijd bijeen te harken om te overleven. Dan komen ze terug, zo is de geschiedenis.