Louis blijft ook voor rechter bij uitspraken over Di Rupo

Laurent Louis.
PHOTO_NEWS Laurent Louis.
Kamerlid Laurent Louis heeft zijn beschuldigingen aan de eerste minister voor de correctionele rechtbank in Brussel herhaald. Die beschuldigingen hadden op 27 maart geleid tot de schorsing van de zitting in het parlement. Zowat alle Kamerleden hadden het halfrond verontwaardigd verlaten. Laurent Louis is aangeklaagd voor smaad, omdat hij premier Di Rupo "een pedofiel" had genoemd, maar hij moet ook terechtstaan omdat hij elementen uit het dossier Dutroux had bekendgemaakt. Hij had meer bepaald foto's getoond van Julie en Mélissa, slachtoffers van Dutroux.

Laurent Louis zei dat hij zich baseerde op "getuigenissen van landgenoten" en op processen-verbaal die hem zijn overhandigd door Albert Mahieu, een Brusselse volksvertegenwoordiger die overleden is, en die bekend stond om zijn verzonnen en smadelijke beweringen. Zo had deze ex-burgemeeser van Brussel Freddy Thielemans van pedofiele handelingen beschuldigd. Hij werd daarvoor in 1999 veroordeeld tot het betalen van 7.500 euro schadevergoeding.

Laurent Louis zegt dat Albert Mahieu hem de stukken uit het dossier van Dutroux heeft bezorgd. Wat zijn eerrovende beweringen over politieke vooraanstaanden betreft, zei Laurent Louis dat hij een e-mail had ontvangen van "een niet te identificeren bron" die "een lijst van bokkesprongen en corruptie van Belgische politieke kopstukken" bevatte.

"Ik heb die gepubliceerd op mijn blog op 12 april 2013 zonder te weten of die lijst ook klopt met de waarheid", zei Louis. Hij voegde eraan toe dat hij later vernomen had dat die lijst afkomstig was van Aimée I., die overleden is. (Het gaat over iemand die over de affaire-Dutroux beweringen deed die nooit geverifieerd zijn, nvdr)

De zaak-Laurent Louis wordt voortgezet op 13 mei. De verdediging van Louis zegt dat ze zal pleiten dat het over een persdelict gaat en dat deze rechtbank niet bevoegd is.