Lorin Parys: "Neem de zorg op voor een kind dat niemand anders heeft"

Lorin Parys.
BELGA Lorin Parys.
"Adoptieouders wachten vandaag zeven jaar op een kind, maar in pleegzorg vinden twee op de drie kinderen geen ouders." Ondernemer en N-VA-politicus Lorin Parys roept in De Zondag op om pleegzorg uit de vergetelheid te halen.

"Er bestaat geen verrijkendere en verruimendere ervaring dan het verschil te maken in het leven van een kind." N-VA-kandidaat Lorin Parys schreef onlangs een boek over opgroeien in de bijzondere jeugdzorg: 'De Vergeetput'.

In zijn boek wil Parys pleegouders, instellingskinderen e afstandsmoeders naar eigen zeggen een stem geven. "Het probleem is dat pleegzorg enerzijds nog te weinig bekend is en anderzijds een duidelijk statuut voor pleegouders ontbreekt." De Leuvenaar ziet mogelijkheden: "Kandidaat-adoptieouders moeten geïnformeerd worden over het bestaan en de mogelijkheden van pleegzorg." 

Federalisme
"Er is niemand zo kwetsbaar als een kind. Een kind is niet verantwoordelijk voor het feit dat zijn ouders niet voor hem kunnen zorgen. We moeten dringend het kind centraal stellen en niet het systeem", gaat Parys verder. Als N-VA-kandidaat kan ook een sneer naar het Belgische federalisme niet uitblijven: "Neem nu de kinderpsychiatrie, daar kan de jeugdrechter geen kinderen plaatsen omdat die geen deel uitmaakt van de jeugdzorg, vermits ze federaal is geregeld en de jeugdzorg een Vlaamse bevoegdheid is."

Parys is niet aan zijn pleegzorgproefstuk toe. Samen met zijn echtgenoot Bart is hij pleegouder van een jongen van vier en een meisje van één. Sinds 2009 wacht het koppel op een adoptiebroertje of -zusje.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.