Loopster in coma door Red Bull? "Energiedranken op sportevents zijn onverantwoord"

Hoewel de 35-jarige Kathy Vandeportael een getraind loopster was, zakte ze afgelopen zondag in elkaar tijdens een loopwedstrijd in Ieper. Ze werd na 8 kilometer onwel door oververhitting en kwam zelfs in een coma terecht. De oorzaak volgens experts? Een blikje Red Bull aan de vijfde kilometer, schrijft Het Nieuwsblad.

Zondag, de dag waarop een 5.000-tal lopers aan de start van Wings For Life in Ieper verscheen, was het erg warm. Omdat het water bij de bevoorrading aan de vijfde kilometer op was, dronk Kathy een Red Bull. Het energiedrankje is een van de sponsoren van het event. Het drankje heeft volgens de experts haar lichaamstemperatuur razendsnel doen stijgen.

Kathy werd onwel na 8 kilometer en werd erg snel naar het ziekenhuis, met een lichaamstemperatuur van 42,3 graden, overgebracht. Dat kan leiden tot orgaanfalen, met zelfs hersenschade tot gevolg. In het ziekenhuis deden artsen er alles aan om haar lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen, wat de redding van de loopsters heeft betekend. Volgens de dokters was een combinatie van de hitte, watertekort en Red Bull de oorzaak.

Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen zegt vandaag in Het Nieuwsblad dat energiedranken op een sportevent onverantwoord zijn. "Deze drankjes zitten boordevol cafeïne, waardoor je hartslag en bloeddruk stijgen. Daarnaast drijven ze vocht af, in combinatie met extreme lichaamsinspanningen kan Red Bull dus erg gevaarlijk zijn."

Intussen gaat het weer veel beter met Kathy, diezelfde avond kwam ze weer bij uit haar coma. Artsen zeggen dat ze er niets aan zal over houden.

Toxicoloog: "Red Bull drinken tijdens sporten is niet gevaarlijk"

"Cafeïnehoudende energiedranken als Red Bull drinken tijdens het sporten is niet gevaarlijk". Dat zegt professor Jan Tytgat, toxicoloog verbonden aan de KU Leuven, woensdag aan Belga. Tytgat benadrukt wel dat sporters ook voldoende water moeten drinken.

Professor Tytgat spreekt de bedenkingen rond energiedranken deels tegen. "Er is zeker een link tussen het drinken van cafeïnehoudende energiedranken en een verhoogde hartslag of bloeddruk", aldus Tytgat, "maar het zou overdreven zijn om te zeggen dat iedereen die intensief sport en daarbij een Red Bull drinkt, gevaarlijk bezig is".

De professor vermoedt dat de hartslag van de vrouw na vijf kilometer lopen al serieus verhoogd was. "Die hoge hartslag, in combinatie met de hitte en een gebrek aan water, hebben vermoedelijk een hartritmestoornis veroorzaakt. En dus niet de Red Bull."

"In erg extreme gevallen kan Red Bull ongezond zijn voor sporters, maar wie een normale hoeveelheid Red Bull drinkt, en zorgt dat hij voldoende water, suikers en mineralen binnenkrijgt, loopt absoluut geen gevaar", aldus Tytgat.

Golazo reageert schriftelijk

Golazo, de organisator van het sportevent 'Wings for Live' wou enkel schriftelijk reageren. Golazo zegt dat ze voldoende water hadden voorzien, maar dat mensen het water ook gebruikten ter verfrissing, waardoor het snel opgeraakte.