Loopbaansparen raakt steeds verder ingeburgerd

Twee op de drie Vlamingen krijgen hun congé niet op, en moeten dagen overdragen naar het jaar nadien.
thinkstock Twee op de drie Vlamingen krijgen hun congé niet op, en moeten dagen overdragen naar het jaar nadien.
Het leek twee jaar lang een lege doos, maar ‘loopbaan­sparen’ is goed op weg om wijd ingeburgerd te geraken. Met dat principe kun je vakantie­dagen in een spaarpot steken en ze jaren later opnemen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Sinds kort kan het systeem voor alle werknemers van het zogenaamde paritair comité 200 ­ingevoerd worden. "Dat is de grootste bediendesector met in totaal een kleine 300.000 werk­nemers", zegt Amandine Boseret van hr-dienst­­ver­lener Acerta.

Volgens Acerta is de interesse groot, bij bedrijven en werknemers. "Het kan helpen om talent aan te trekken. Loon speelt niet altijd meer de belangrijkste rol, flexibele vakantieregelingen zijn ook belangrijk.

Het systeem kan ook helpen om het overtal aan niet-opgenomen verlof­dagen beter te helpen spreiden. Twee op de drie Vlamingen krijgen hun congé niet op, en moeten dagen overdragen naar het jaar nadien, zo blijkt volgens de kranten uit een studie van ­Attentia.

Illustration
thinkstock Illustration7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Otto-Jan Rongewaard

  "Twee op drie Vlamingen krijgen hun congé niet op", is één manier om de realiteit voor te stellen. Het zou ook kunnen geformuleerd worden als: "twee op drie Vlamingen krijgt de kans niet om alle verlofdagen op te nemen omdat ze niet meer over hun berg werk kunnen kijken."

 • raf peeters

  Eerlijk ,we hebben veel te veel verlofdagen in Belgie,er is meer vrije tijd dan dat nog gewerkt wordt ,de balans is er al lang niet meer en denk eraan vrije tijd kost geld en de reden waarom steeds maar hoger loon wilt,want thuis blijven in de tuin zitten ,kan al lang niet meer ,daarvoor willen ze wel drie maal per jaar een vliegvakantie.

 • LUC LABAERE

  Waarom weer bij bedienden en niet bij de gewone arbeider

 • Theo Van Hoof

  Mooie zaak. Ik heb momenteel 130 dagen 'opgespaard'. Nog 20 te gaan. Dat is ons maximum. Dan nog zorgen voor 150 overuren en ik kan een jaar vroeger op pensioen.

 • lieve vanderstraeten

  Tot er een ander regering komt en het afschaft.