Lommelse schepen opnieuw vrijgelaten in plofkraakzaak, kogels gevonden voor woning

Voor de woning van schepen Anick Berghmans werden twee kogels aangetroffen.
Ghyselinck/KS Voor de woning van schepen Anick Berghmans werden twee kogels aangetroffen.
De Lommelse sp.a-schepen Anick Berghmans (38) die gisterochtend bij haar thuis werd opgepakt in verband met het dossier rond de plofkraken, is deze namiddag vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Ze blijft als medeplichtige in verdenking gesteld. Achter het huis van de schepen, verborgen onder een zeil, werd een Audi aangetroffen die mogelijk werd gebruikt bij de plofkraak van vorige week donderdag in Lommel. Ook een huisvriend werd verhoord door de onderzoeksrechter, die hem eveneens liet gaan. "Hij was gewoon voetbal bij haar aan het kijken, toen de politie binnenviel", aldus raadsman Stijn Mertens. 

De voorbije weken werden in ons land zeven plofkraken gepleegd op geldautomaten. Voor de zes plofkraken in Vlaanderen gingen de daders telkens op een gelijkaardige manier te werk, alleen die in het Waalse Seneffe zou op een meer amateuristische manier gepleegd zijn. De laatste twee plofkraken werden vorige week donderdag gepleegd op Bpost-kantoren in Lommel en Lummen. 

In de zoektocht naar de daders kijken de speurders onder meer naar het Nederlands misdaadmilieu, maar gisterochtend werd de 38-jarige Anick Berghmans opgepakt. Berghmans is sinds 2015 de Lommelse sp.a-schepen voor Evenementen, Kinder- en Dierenwelzijn. Bij haar thuis in Lommel werd een Audi onder een zeil gevonden. Die Audi was mogelijk betrokken bij de plofkraak van vorige week in Lommel. De politie zette toen de achtervolging in op een gelijkaardige wagen. Volgens ooggetuigen had die toen geen nummerplaat. Er wordt nu onderzocht of de bewuste wagen gelinkt wordt aan de gevonden Audi bij Berghmans. 

Onderzoek aan de bankautomaat van Bpost in Lommel na de plofkraak vorige week donderdag.
BELGA Onderzoek aan de bankautomaat van Bpost in Lommel na de plofkraak vorige week donderdag.

Ook een vriend van Berghmans, Y.B., werd aangehouden, maar na verhoor besliste de onderzoeksrechter hem te laten gaan. Volgens zijn advocaat Stijn Mertens was de man, gekend als huisvriend van Anick Berghmans, gewoon voetbal aan het kijken in de woning van de schepen toen de politie binnenviel. "Hij zei al van bij het begin dat hij er niets mee te maken had", aldus Mertens. Y.B. woont bij zijn ouders, maar is als vriend des huizes ook regelmatig bij Berghmans te vinden.

Hoe de politie op het spoor van de schepen is gekomen en wat haar uitleg is voor de verdachte auto die achter haar huis stond, is nog onduidelijk. Wel besliste de onderzoeksrechter deze voormiddag om haar diefstal met braak en bendevorming ten laste te leggen. Na het verhoor besliste de onderzoeksrechter echter om Berghmans opnieuw vrij te laten. De Lommelse schepen blijft wel in verdenking gesteld voor diefstal met braak en bendevorming. Aangezien de tenlastelegging bevestigd is, moet ze ter beschikking van het gerecht blijven. Haar vriend wordt niet in verdenking gesteld. "Het is zo dat de schepen in verdenking werd gesteld als medeplichtige van de plofkraak te Lommel", zegt Dorien Vanderheiden, persmagistraat bij het parket van Limburg. "Als men dat juridisch kwalificeert, kan de plofkraak gekwalificeerd worden als diefstal met braak en daarnaast werd er een gerechtelijk onderzoek gevorderd voor bendevorming."

Raadsman Jeroen Vandenberk heeft zonet bevestigd dat zijn cliënte Anick Berghmans in vrijheid is gesteld: “Ze is danig onder de indruk, maar wenst eerst de kans te krijgen om de nodige personen te spreken. Mogelijk zal ze later verder de pers te woord staan.” 

LEES OOK. Van Big Brother tot schepen in Lommel: de showbizzcarrière van Anick Berghmans

Twee kogels

Nadat het nieuws bekend raakte dat Berghmans werd opgepakt, hebben journalisten deze voormiddag twee kogels aangetroffen voor haar woning. Onder meer een journalist van deze krant deed de vondst en verwittigde de politie. Vermoedelijk houdt de vondst verband met het onderzoek en de mogelijke rol van Berghmans en haar vriend in het plofkraakdossier. 

Non-actief

Anick Berghmans zelf bleef dinsdagavond afwezig op de gemeenteraad door "persoonlijke redenen". Intussen heeft de Lommelse burgemeester en partijgenoot van Berghmans Peter Vanvelthoven gereageerd op het nieuws rond zijn schepen van Kinderwelzijn. De burgemeester en het schepencollege zeggen "zwaar geschokt" te zijn. Berghmans wordt als schepen voorlopig op non-actief gezet.

Een van de kogels voor de woning van Anick Berghmans.
Ken Standaert Een van de kogels voor de woning van Anick Berghmans.

"De feiten zijn bijzonder zwaarwichtig en de mogelijke betrokkenheid van een lid van het schepencollege is onaanvaardbaar", klinkt het in een reactie aan Belga. De bevoegdheden van Berghmans worden overgenomen door eerste schepen Kris Verduyckt, die deze bevoegdheden in het verleden al heeft uitgeoefend.

N-VA: "Hiervoor gewaarschuwd"

De oppositie werd nog niet op de hoogte gesteld dat Berghmans op non-actief geplaatst zou worden. Oppositiepartij CD&V steunt die beslissing van het schepencollege. "We stellen voor om zolang de procedure loopt, de schepen op non-actief te houden", zegt Tim Van Werde, voorzitter van de Lommelse CD&V-afdeling. "Laat het gerecht zijn werk doen en dan wordt het wel duidelijk wat de volgende stap zou zijn wat de toekomst van de schepen betreft."

N-VA, ook in de oppositie in Lommel, stelde naar eigen zeggen het functioneren van Berghmans al meermaals in vraag. "Dat de burgemeester en schepenen zwaar geschokt zijn, verschiet ik van, want ze kennen de voorgeschiedenis", zegt N-VA-fractieleider in de gemeenteraad Karel Wieërs. "Dit is een vervolgverhaal, want dit is niet het eerste feit van haar en haar vriend. We hebben hiervoor gewaarschuwd, maar dat werd altijd weggelachen door het bestuur en dit is het resultaat."

De ravage na elke plofkraak is groot.
Mine Dalemans - Borgerhoff De ravage na elke plofkraak is groot.

Big Brother

Berghmans verwierf de voorbije jaren enige nationale bekendheid als deelnemer aan het realityprogramma Big Brother en als zangeres bij de Ketnet-band.

Op korte tijd gebeurden op verschillende plekken in Vlaanderen plofkraken. De plofkraak in Lommel was al de zesde plofkraak op rij:

Bpost liet vorige week weten dat ze hun actieplan tegen de plofkraken verder zullen uitbouwen en dat ze een aantal maatregelen versneld zullen nemen. Zo zit er minder cash in de automaten. Bovendien zal een belangrijk deel van de kantoren worden uitgerust met een systeem dat kan detecteren of een plofkraak gaande is. 
934 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frank versammen

  doen die van de spa nog iets anders dan criminele zaken en zakvullerij

 • Alain Stuker

  Lommelse schepen opnieuw vrijgelaten? Ik begrijp "opnieuw" niet. Is ze dan een eerste keer al vrijgelaten en nu voor de tweede keer?

 • raymond van der craen

  Hopelijk zal de volksrechtbank recht spreken in oktober en niet alleen over Schepen Berghmans maar over de ganse SP.a. Het hoort niet dat een partijvoorzitter zo iemand op een lijst laat staan.

 • Mark Vertongen

  Marc Baeyens, justitie maakt geen onderscheidt in politieke overtuiging, anders is dat hier Turkije, verder de dame is niet aangehouden omdat haar rol niet van die aard is dat zij de overvallen pleegde maar omdat zij ervan verdacht wordt de wagen te hebben geleend voor de overval, maar dat kan fake news zijn, het onderzoek loopt en details worden enkel vrijgegeven door de gerechtelijke pers, niet door TV1, VTM of andere,

 • Marc Baeyens

  De justitie heeft zich ook opnieuw van haar sLinkse kant laten zien. Een linkse politica met overtuigende bewijslast in haar nadeel mag zo maar vrij rondlopen om samen met haar partij en de linkse media haar verdediging op poten te zetten. Een alibi heeft ze al : journalisten (lol) hebben kogels voor haar deur gevonden.