Lokale sneeuwbui verraste pilote Cessna in Knesselare

Een vliegtuig van dit type stortte deze avond neer boven het Oost-Vlaamse Ursel.
UNKNOWN Een vliegtuig van dit type stortte deze avond neer boven het Oost-Vlaamse Ursel.

In het Oost-Vlaamse Ursel, deelgemeente van Knesselare, is zaterdagavond een klein vliegtuig van het type Cessna neergestort. Volgens de VTM-nieuwsdienst zijn de 76-jarige vrouwelijke piloot en de 74-jarige inzittende overleden.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend, maar mogelijk werden ze verrast door een hevige lokale sneeuwbui. Het vliegtuigwrak en de brokstukken worden zondag overgebracht naar een verzegelde loods en verder onderzocht, zegt het Gentse parket.

Radar
Het toestel was om 16 uur opgestegen van het vliegveld van Ursel. Het verdween rond 16.30 uur van de radar. Op dat ogenblik was er een lokale maar zeer hevige sneeuwbui, die ervoor zorgde dat andere piloten op het vliegveld niet opstegen.De weersomstandigheden van zaterdagavond, met name een hevige, plotselinge en zeer lokale sneeuwbui boven het vliegveld van Ursel, zijn een belangrijke factor in de crash van de Cessna. Dat stelt de luchtvaartdeskundige in zijn eerste bevindingen, meldt het Gentse parket.

"Op het ogenblik dat het vliegtuig wou landen was er een plotse, maar zeer hevige en zeer lokale sneeuwbui boven het vliegveld", zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. "Dat blijkt ook uit de meteobeelden, zo heeft de deskundige vastgesteld."

De pilote stond ook onder tijdsdruk en heeft ze geprobeerd zo snel mogelijk  te landen omdat het donker werd.

Zoekactie gestaakt
Een zoekactie met een helikopter van de federale politie en een Sea King werd later ook gestaakt wegens de sneeuwval. Het vliegtuigwrak werd zaterdagavond met de hulp van de cel Vermiste Personen ontdekt in de omgeving van het Jagershof en het Drongengoedbos in Ursel.
 
Tweede oudste pilote
De twee inzittenden overleefden de crash niet. Het ging om een 76-jarige pilote en een 74-jarige passagier, beiden uit Lotenhulle. De vrouw had veel vliegervaring en was de tweede oudste pilote van het land.

Geen uitspraak ook technisch mankement
Over mogelijke technische mankementen spreekt de deskundige zich nog niet uit. De definitieve resultaten van het onderzoek van de luchtvaartexpert zullen pas binnen enkele weken beschikbaar zijn.
 (adb/dea/belga/edp)