Lokale politie eist van de politiek 700 extra agenten

PHOTO_NEWS
De korpschefs van de lokale politie waarschuwen de politiek dat ze de komende jaren meer dan 700 agenten extra nodig hebben om al het werk gedaan te krijgen. Ze doen dat net voor de verkiezingen, zodat de volgende regering "perfect weet waar die aan toe is". Dit zeggen Jean-Marie Brabant en Marc Hellinckx, respectievelijk de voorzitter en vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie in De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Als we alle huidige én bijkomende taken degelijk willen uitvoeren, moeten er de komende drie jaar minstens 776 extra agenten worden aangeworven, vooral inspecteurs en hoofdinspecteurs. Doen we dat niet, dan komt de operationaliteit van de lokale politie ernstig in het gedrang", zegt Hellinckx.

"Log" statuut aanpakken
Ze eisen ook dat het "logge" politiestatuut wordt aangepakt. "Te veel agenten zijn meer bezig met het bijeensprokkelen van premies, dan met hun job. Dat gaat bijvoorbeeld om agenten die absoluut ergens met de fiets naartoe willen, omdat ze dan een fietspremie krijgen, of agenten die mensen niet in het Engels willen helpen, omdat daar geen taalvergoeding aan vasthangt."