Lokale N-VA'er was man achter valse F-16-mails sp.a

ANP
Een gepensioneerde Limburgse mijnwerker, Michel Dylst, zat achter de valse F-16-mails van John Crombez (sp.a) en Hendrik Vuye. De man is lid van de N-VA, maar die partij neemt afstand van de "fantast". Dat schrijft De Morgen vandaag na eigen onderzoek.

Met twee interne legermails in de hand eiste sp.a-voorzitter John Crombez op 30 mei 2018 het ontslag van toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Volgens de socialist bewezen die mails dat Vandeput gelogen had over de staat van paraatheid van de Belgische F-16's. Nadien bleek dat de mails vals waren.

Volgens de krant zat Michel Dylst, een gepensioneerde mijnwerker uit Zutendaal, achter de valse mails. Zelf ontkent hij alles. Hendrik Vuye bevestigt echter dat het wel degelijk Dylst was. Het gewezen Kamerlid kreeg vorig jaar gelijkaardige valse mails binnen. Bij hem identificeerde Dylst zich aan de telefoon.

Dylst legde zich na zijn pensioen onder meer toe op een denktank die de ontginning van de steenkoolmijnen wou heropstarten. Tot deze week was hij bestuurslid bij N-VA Zutendaal. Voormalig defensieminister Steven Vandeput zegt niets te maken te hebben met de affaire. "Er is geen sprake van een samenzwering binnen mijn partij. (...)" Binnen N-VA wordt Dylst weggezet als een "fantast" en een "geschifte man, die te lang in de mijngangen heeft rondgelopen".

Vuye sluit niet uit dat er een vuil politiek spel gespeeld werd met de mails. John Crombez wil geen commentaar meer kwijt.

Michel Dylst.
Photonews Michel Dylst.49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugeen Van Aerschot

  Als je een zo belangrijke mail krijgt dat je hem kunt gebruiken om een minister neer te sabelen, dan ga je eerst zeer goed na wie de afzender is en contacteer je hem. Lukt dat niet, dan gebruik je de mail niet.

 • Franciscus Vander Elst

  Franciscus Vander Elst Waarom na verkiezingen nog altijd andere vernederen, vorm een regering en dan zien we wel

 • anna vandenberg

  Crombez en Vuye hadden de bron moeten controleren en nu proberen ze met de hulp van de bevriende media hun gezicht te redden, wij zijn het slachtoffer van de NV-A. Moest het dan nog van een mol geweest zijn binnen de legerleiding, maar van een gewezen mijnwerker die een grap uitgehaald heeft waar die twee, in al hun euforie we hebben een schandaal, ingetrapt zijn. De klimaatmarsen om Groen aan een overwinning te helpen daar moeten de media evengoed verontwaardigd over zijn.

 • Gino Denil

  Als men vals wil spelen dan gebruikt men iemand uit de onderste regionen en niet iemand uit de top. Als het uit komt kan men die een mes in de rug steken en zijn handen in onschuld wassen. Zo werkt dat.

 • alfons vanwetswinkel

  Ik ken Michel al van de eerste dag dat hij in de ondergrond van Zolder begon.Ik kan moeilijk geloven dat hij zich tot zoiets zou lenen.En als dat toch zo is laat het duidelijk zien uit wat voor een vaatjes N-VA tapt en op welke manier ze dan die persoon laten vallen.