Lode Vereeck nieuwe voorzitter LDD

Lode Vereeck van Lijst Dedecker
UNKNOWN Lode Vereeck van Lijst Dedecker
Het partijbestuur van LDD heeft maandag Vlaams fractieleider Lode Vereeck aangeduid als nieuwe partijvoorzitter. Vereeck vervangt Jean-Marie Dedecker, die een stap opzij zet. Dedecker blijft wel "statutair voorzitter" en Vereeck blijft fractieleider in het Vlaams parlement.

Na de verkiezingsnederlaag van 13 juni besliste Jean-Marie Dedecker om een stap opzij te zetten. Een comité kreeg de opdracht om een evaluatie te maken en naar een nieuwe voorzitter te zoeken. Lode Vereeck krijgt de leiding van het dagelijks bestuur van de partij, maar Dedecker blijft de "statutaire voorzitter". "De partij heeft haar structuren. Ik ben verkozen door de leden, maar ik geef nu mijn bevoegdheden door aan Lode Vereeck", legt Dedecker uit. Hij is toe aan een "sabatjaar", maar zal wel als enige verkozene van LDD in de Kamer zetelen en actief blijven in het partijbestuur.

"Geen babysit"
Dat Dedecker als stichter van de partij een prominente rol zal blijven spelen, staat buiten kijf. "LDD is het kind van Jean-Marie. Ik krijg nu de rol om dat kind te begeleiden naar de volwassenheid, maar ik ben geen babysit", verwoordt Vereeck het. Dedecker benadrukt dat hij niet de "schoonmoeder" wil zijn die over de schouder meekijkt, maar dat hij als statutair voorzitter wel "de macht heeft om een oogje in het zeil te houden."

Vereeck krijgt de opdracht om LDD weer naar de "winning mood" te leiden. Dat is een "heel moeilijke job", maar Vereeck bekijkt het optimistisch. "Er is voldoende potentieel in de partij, zowel qua mensen als qua programma", luidt het. Aan dat programma zal de komende maanden gesleuteld worden. Vereeck kreeg de opdracht om tegen het najaar een inhoudelijk congres te organiseren waarop de partij haar profiel en programma zal bijstellen in functie van de veranderde politieke omgeving. Ook een nieuwe naam van de partij ligt op tafel, wat niet wil zeggen dat er zéker een nieuwe naam komt.

Debaetzelier
Vereeck zal nu eerst een dagelijks bestuur samenstellen om hem bij te staan in de herprofilering van de partij. Zeker is dat Dedecker in dat dagelijks bestuur zal zitten. Over de andere functies in dat bestuur (o.m. ondervoorzitter, partijsecretaris, politiek secretaris) is er nog geen duidelijkheid, maar Dedecker liet alvast verstaan dat Anne Debaetzelier, die bij de verkiezingen de Senaatslijst trok, "waarschijnlijk" deel zal uitmaken van het dagelijks bestuur.
 
Lode Vereeck is professor Economie aan de Universiteit Hasselt. Eind 2008 stapte hij in de politiek en werd hij voorzitter van LDD Limburg. In juni 2009 raakte hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger en werd hij voorzitter van de LDD-fractie in het Vlaams parlement. Vereeck zal als "waarnemend partijvoorzitter" ook de Vlaamse fractie blijven leiden. (belga/kve/ypu)

UNKNOWN
 LDD is het kind van Jean-Marie. Ik krijg nu de rol om dat kind te begeleiden naar de volwassenheid, maar ik ben geen babysit  
Lode Vereeck