Locatie van nieuwe Antwerpse scholen zal afhangen van luchtkwaliteit

Luchtfoto Antwerpen
photo news Luchtfoto Antwerpen
De stad Antwerpen heeft een beoordelingskader uitgewerkt om bij het afleveren van vergunningen voor kinderdagverblijven en scholen rekening te houden met de luchtkwaliteit in de omgeving. 

Nieuwe dergelijke projecten zullen in principe niet meer worden ingeplant in zones met een hoge luchtverontreiniging of te veel omgevingslawaai, en ook uitbreidingen worden er moeilijk. Volgens het stadsbestuur is Antwerpen de eerste stad in Vlaanderen met zo'n systeem. Het zal na drie jaar geëvalueerd worden.

Tot nu toe werken lokale besturen vooral met richtlijnen rond de afstand tot drukke verkeersaders om slechte luchtkwaliteit aan nieuwe scholen te voorkomen. "Maar we beschikken in Antwerpen over gedetailleerde lucht- en geluidskaarten", zegt schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Het nieuwe beoordelingskader kijkt naar lokale omgevingsfactoren om de inplanting of uitbreiding van scholen en kinderdagverblijven te beoordelen."

Op plaatsen die flirten met de bestaande normen, zullen wel nog kinderdagverblijven en scholen kunnen komen, maar zal de stad milderende maatregelen opleggen zoals luchtfiltering of het anders oriënteren van de gebouwen. Bestaande gebouwen in omgevingen met slechte luchtkwaliteit kunnen bovendien rekenen op steun uit een nieuw fonds, waarvoor geld zal worden doorgestort uit de inkomsten van de lage-emissiezone. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Zorg ervoor dat overal het verkeer vlot door een bebouwde kom kan rijden. Zonder files, zonder asverschuivingen. Neem alle verkeersremmers weg en plaats er een traject controle. Niet alleen de kinderen van de school maar ook de inwoners lijden onder de luchtvervuiling. Of interesseert jullie de gezondheid van elke mens niet? Kom eens kijken in Leest, dan weet je hoe het zeker niet moet. Maar De Bie ezelt verder. Met goedkeuring van haar gatlikkers.

 • Eric Van den Bergh

  Ja, op groen moet je niet meer rekenen voor betere luchtkwaliteit, zij denken enkel nog aan stemmen ronselen bij...

 • DIRK SPRANGERS

  Te belachelijk voor woorden....en dan brengen alle ouders hun kids met de auto naar de school !!

 • Monique Moens

  Waarom worden er nu ineens subsidies gegeven aan scholen om maatregelen te kunnen nemen in verband met luchtkwaliteit. En waarom wordt er nu zo veel belang gehecht aan het meten van de luchtkwaliteit. Te veel lekken in Doel???? Of mogen ze dat nu nog niet zeggen.

 • Martine Rochtus

  De ene vierkante meter zal betere lucht dan de andere bevatten zeker . .. hihi