Lizin schond privacywet met mails naar patiënten

UNKNOWN

Burgemeester Anne-Marie Lizin van Hoei heeft wel degelijk inbreuken gepleegd op de privacywetgeving door een listing te gebruiken van het Centre Hospitalier Régional Hutois (CHRH) om patiënten een spoedig herstel te wensen. Dat oordeelt de commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Anne-Marie Lizin ontkent formeel dat ze toegang heeft gehad tot de persoonlijke gegevens

Spoedig herstel
De commissie werd vorig jaar gevat door Philippe Charpentier die in de Hoeise gemeenteraad in de oppositie zit. Hij had er op gewezen dat de burgemeester een listing van het ziekenhuis gebruikte om wensen voor een spoedig herstel te versturen of gelukwensen aan jonge moeders.

Sancties
Na de beslissing van het Waals parlement gisteren, eisen meerdere Waalse parlementsleden dat minister Courard burgemeester Lizin schorst of zelfs uit haar ambt ontzet. Hervé Jamar (MR), burgemeester van Hannuit, spreekt van "notoir wangedrag". De Waalse minister van Binnenlandse Aangelegenheden Philippe Courard wacht op een klacht van een gemeenteraadslid om maatregelen te nemen tegen de PS-burgemeester.

Reacties
Anne-Marie Lizin ontkent formeel dat ze toegang heeft gehad tot de persoonlijke gegevens van het Hoeise Centre Hospitalier Régional. De wensen voor een spoedig herstel worden sinds 1989 automatisch verstuurd. Het enige doel van de boodschap was het contact tussen de patiënt en het ziekenhuis een menselijker karakter te geven, aldus de PS-politica.

CHR
De voorzitter van het CHR, Pierre Tilkin, van zijn kant zegt erg verwonderd te zijn over de publiciteit "rond het private leven van patiënten". Het meest verbazingwekkend is dat het CHR er nooit over werd ingelicht, zegt hij. De wensen werden automatisch verstuurd en het voorzitterschap heeft nooit toegang gehad tot de listing van patiënten, voegt de voorzitter er nog aan toe. (belga/sam)