Liters spaghettisaus verkocht voor goede doel bereid met mogelijk besmet vlees van Colruyt

Geert De Rycke
Vzw Prinses Harte riep gisteren via Facebook op de spaghettisaus die ze verkochten voor het goede doel, niet op te eten. De saus bevat namelijk het vlees dat werd teruggeroepen door Colruyt omdat het mogelijk besmet is met de bacterie E. coli STEC. 

De vzw Prinses Harte organiseerde een grote verkoop van spaghettisaus om geld in te zamelen voor Kom Op Tegen Kanker, geld dat rechtstreeks naar kankeronderzoek gaat. Voor hun saus, die werd bereid in een grootkeuken bij Mechelen, kochten ze gehakt bij Colruyt. De verkoop verliep heel goed. Ze verkochten ongeveer 420 liter saus, die zaterdag werd overhandigd aan een tweehonderdtal kopers. 

Toen hen gisteren in de loop van de dag dan het nieuws bereikte dat Colruyt een deel van hun rundvleesproducten moest terugroepen omwille van de mogelijke aanwezigheid van de bacterie E. coli STEC,  waren ze natuurlijk meteen gealarmeerd. Ze gingen op zoek naar de gebruikte verpakkingen en moesten helaas vaststellen dat hun bolognesesaus werd gemaakt met het potentieel besmette vlees. 

Daarop waarschuwde de vzw hun klanten meteen via de sociale media. “Beste kopers, kocht je vandaag bij Prinses Harte bolognesesaus met vlees, gelieve deze dan niet op te eten”, luidt het bericht op hun Facebookpagina. Voor sommigen kwam de waarschuwing te laat: “We vernamen dat een aantal mensen de saus al at. Het blijft dus bang afwachten. Wij willen ons enorm verontschuldigen, al ligt dit volledig buiten onze wil”, zegt Johan Muyldermans van Prinses Harte. 

Prinses Harte laat ook weten dat ze een schadevergoeding van Colruyt zullen eisen. Ze hopen daarbij op meer dan de kostprijs van het gehakt, misschien een donatie voor Kom Op Tegen Kanker, aldus Muyldermans. 

Symptomen

Bij consumptie van besmet vlees kunnen diarree, buikkrampen en braken, al dan niet met koorts optreden. Deze symptomen doen zich meestal voor binnen de week na consumptie. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, personen met een verminderde immuniteit en ouderen behoren tot de risicogroep. Wie van de betrokken producten heeft gegeten en deze symptomen vertoont, raadpleegt het best de huisarts. 
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Buiten alle reacties om, wat is er toch aan de hand met de controles hier? Telkens is er iets met het vlees in België.

 • nand nuyts

  Vlees komt uit een waalse slachterij, daar moet controle zijn, niet in de winkel.

 • Steffi Willem Cornelis

  Man man man, als ik de commentaren hier lees. Een slachthuis gaat in de fout en Colruyt word door het slijk gehaald omdat het zijn klanten informeert. Dat slachthuis zal ook wel nog leveren aan al de andere warenhuisketens en alle slagers in een weide omtrek. Waarom roepen zij hun producten niet terug, gezichtsverlies. Colruyt informeert tenminste en het gaat maar om mogelijks 10 %, is dus nog niet zeker of het wel besmet is, maar al die onderzoekers hier weten het al zeker. ZIELIG

 • Peter Buyck

  Wacht effe we zijn 28 april. Het vlees is al besmet van 16 april. Als ik op 20 april dat vlees had gekocht, dan was het al geconsumeerd want ik koop altijd de dag zelf of hooguit voor de volgende dag. En of E-colli doodgekookt is... hangt af van de kok en of deze dus 65° bereikte bij het bereiden...

 • Albert De Vries

  Het in gebreke stellen wegens tekortkomingen in de controle op de hygiëne van het verantwoordelijke Luikse slachthuis Viande de Liège, een filiaal van de vleesverwerker Belgian Meat Partners, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in juni 2018 heeft blijkbaar niet veel opgeleverd. Zou dit slachthuis nu minstens één exploitatievergunning verliezen ?