Listeriabacterie ook gevonden in Belgische diepvriesgroenten

Het Belgische groentebedrijf Greenyard ligt volgens het Europese voedselagentschap aan de basis van een dodelijke ­listeria-uitbraak. Zeker negen Europeanen zouden gestorven zijn na het eten van besmette diepvriesgroenten uit een Hongaarse fabriek van het bedrijf.
RV Het Belgische groentebedrijf Greenyard ligt volgens het Europese voedselagentschap aan de basis van een dodelijke ­listeria-uitbraak. Zeker negen Europeanen zouden gestorven zijn na het eten van besmette diepvriesgroenten uit een Hongaarse fabriek van het bedrijf.
De listeriabacterie is in 2017 ook in ons land aangetroffen in twee stalen diepvriesmais. Dat schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Het Belgische groentebedrijf Greenyard ligt volgens het Europese voedselagentschap aan de basis van een dodelijke ­listeria-uitbraak. Zeker negen Europeanen zouden gestorven zijn na het eten van besmette diepvriesgroenten uit een Hongaarse fabriek van het bedrijf. Bij ons zijn geen slachtoffers gemeld, maar volgens de kranten is in diepvriesmaïs uit 2017 de bacterie hier wel teruggevonden.

Volgens het federaal voedselagentschap FAVV ligt het onderzoek bij de Hongaarse collega's. "De contaminatie vond plaats op een van hun sites. Zij moeten de vaststellingen doen", zegt woordvoerder Philippe Houdart in de kranten.

Dat ook bij ons besmette stalen werden teruggevonden hoeft volgens Houdart niet te verbazen. Zeker omdat de Hongaarse fabriek ook aan ons land leverde. "Dat wil overigens niet zeggen dat ieder product uit die fabriek besmet is. Zo'n productieproces is complex. We weten nog onvoldoende."
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Van den Bergh

  Diepvriesgroenten eet je niet rauw, je kookt of bakt ze voldoende en dan is er geen enkel probleem.

 • Jan Verstrepen

  Hele zwendel die bende.

 • Pierre Straetemans

  Chris Van Leuven je hebt waarschijnlijk jaren vijftig niet gekend, zeker in onze streek was t elk huis. En controles, gelijk met alles, geef een steekpenning en alles is ok.

 • Chris Van Leuven

  Pierre Straetemans: elk huis? Elke boerderij bedoel je. Moest elke bewoner van deze planeet een boerderij hebben was de aarde allang volledig uitgeput. Met meer dan 7 miljard aardbewoners is een zekere vorm van industrialisatie in voedselvoorziening onvermijdelijk. Dat er strenge controle moet zijn is een evidentie!

 • Ria Van Looy

  groenten in stukjes hakken en invriezen , moet dat hier in België ook niet kunnen ?. Internationale handel , het draait duidelijk allemaal om winst , en dan maar praten over onze overvolle wegen met fileleed en luchtvervuiling.....