Linkse partijen verenigd tegen liberalen in armoededebat

Alexander De Croo verdedigde op het debat het beleid van de Vlaamse én federale regering tegen oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA.
Photo News Alexander De Croo verdedigde op het debat het beleid van de Vlaamse én federale regering tegen oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA.
Bij de Universiteit Antwerpen hebben kopstukken Alexander De Croo (Open Vld), Kristof Calvo (Groen), John Crombez (sp.a) en Peter Mertens (PVDA) gisterenavond de verbale degens gekruist in een door Knack georganiseerd debat rond armoede. De drie linkse partijen toonden zich behoorlijk eensgezind in hun recepten, zoals het optrekken van de laagste uitkeringen tot de armoedegrens en het verhogen van het wettelijk minimumpensioen na een volledige loopbaan tot 1.500 euro.

De Croo had de ietwat ondankbare taak om als enige het beleid van de Vlaamse én federale regering, en de sombere armoedecijfers te verdedigen tegen oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA. Zowat het enige waarover hij het met de drie andere tenoren eens bleek, is het optrekken van de minimumpensioenen. Dat ziet De Croo echter in een combinatie van het wettelijk en het aanvullend pensioen gebeuren. "Landen met een sterk pensioenstelsel hebben zo'n gemengd systeem", stelde hij. 

Calvo, Crombez en Mertens willen dan weer volop inzetten op het wettelijk pensioen. "Bij een aanvullend pensioen profiteren de private partners, gaat het meeste geld naar de vijf procent hoogste bijdragers en is er bovendien meer risico dat het misloopt", vindt Mertens.

Optrekken laagste uitkeringen

Ook de discussie over het al dan niet optrekken van de laagste uitkeringen leidde tot een duidelijke kloof tussen de liberalen en de andere partijen. "Zo hou je mensen langer in een uitkering en dat is het minst sociale wat je kan doen", meent De Croo. "Dat is dus niet prioriteit nummer één. Je moet de mensen vooral naar een job leiden." Voor de linkse partijen gaat het echter om een principekwestie. "Wie leeft van een uitkering, mag er van Open Vld blijkbaar op achteruitgaan", zei Calvo. "Hoe langer u met N-VA regeert, hoe meer u erop begint te lijken."

UAntwerpen-prof Ive Marx voorspelde voorafgaand aan het debat dat het optrekken van de laagste uitkeringen tot de armoedegrens ook tijdens de volgende regeerperiode niet zal gebeuren. "Dan zou ook alles daarboven mee moeten stijgen, want ook die mensen zouden telkens meer eisen", aldus Marx. "Dat is onbetaalbaar. Wat je wel kan doen, is meer herverdelen door kinderbijslag en andere toeslagen meer inkomensgerelateerd te maken. In Nederland hebben mensen met de laagste bruto lonen om die reden meer netto dan bij ons."

“Meer mensen aan de slag”

Zowel voor Marx als voor econoom Peter De Keyzer moet de prioriteit van de volgende regering voorts zijn om meer mensen aan de slag te krijgen, zodat er betere uitkeringen mogelijk worden voor een kleinere groep die daar nood aan heeft. "Het is waar dat in België te weinig ouderen aan de slag zijn", stelde Crombez. "Maar als je dan ziet dat banken hen met de duizenden ontslaan omdat ze zogezegd niet mee kunnen met de digitalisering... In het systeem van N-VA en Open Vld komen die mensen dan na twee jaar werkloosheid - want ze krijgen van niemand een antwoord op hun sollicitaties - bij het OCMW terecht, en dat na 35 jaar werken." Ook De Croo erkende dat "werkgevers moediger moeten zijn bij het omgaan met 55-plussers".

Flexi-jobs

Tot slot namen Groen, sp.a en PVDA het systeem van flexi-jobs onder vuur. Voor De Croo kan dat "een goede zaak" zijn voor wie om wat voor reden dan ook slechts een beperkt aantal uren wil of kan werken en is het zelfs nodig in sectoren als de horeca. "Maar de meesten in flexi-jobs willen eigenlijk net meer uren werken, maar krijgen ze niet", zei Mertens. "Moest het ook gaan om flexibiliteit naar de werknemer toe, bijvoorbeeld om de combinatie met een gezinsleven draaglijker te maken, zouden we kunnen praten", stelde Crombez. Voor Calvo zijn flexi-jobs "een slecht antwoord op een begrijpelijke vraag vanuit de arbeidsmarkt" en moet er meer werk worden gemaakt van het verlagen van lasten op arbeid. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Roman

  Ongelofelijk dat er nog mensen zijn die halstarrig vast houden aan dat rechtse gedachtengoed , en er nog zelf het slachtoffer van zijn ook. Maar tel de rijken en de dommerikken samen en dan komen we inderdaad aan deze percentages.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Voor elke verkiezing zelfde beloftes. Pensioenen omhoog, laagste inkomens omhoog, enz.. Ze weten toch goed dat het grootste % van de kiezers onder die groepen vallen. Maar 1 dag na de verkiezingen hebben ze voor de volgende 4 jaar een black out. En dan komen ze weer terug met dat programma. Enz.

 • Gino Denil

  Dwaze vergelijkingen, peter colson. In het rechtse Chili van Pinochet waren alle progressieve partijen opgedoekt. Verdwenen de mensen bij bosjes. In het neoliberale Haiti is de armoede het grootst in de wereld. Het gaat niet over pensioen. Maar over het soort samenleving. Toenemende ongelijkheid, chaos en criminaliteit, milieuproblemen en individueel winstbejag. Of meer herverdeling en rechtvaardigheid, de collectieve inzet en motivatie om de grote problemen op te lossen.

 • Gino Denil

  Die rechtse voorstellen werken niet. Je kan de laagste lonen niet meer laten overhouden van hun brutoloon. Die betalen al zo goed als geen SZ en belastingen. Wat nog erger is dat is dat de werkgevers daar ook geen sociale bijdragen meer op betalen. En je kan niet meer mensen aan het werk zetten als de werkloosheid al zo gedaald is. Bovendien zou dat de druk op de lonen verhogen bij gebrek aan werkkrachten. De middenklasse naar beneden nivelleren deden ze in Nederland.

 • Urbain Schuermans

  begin eens met een halt toe te roepen aan de multinationals. bvb de verschrikkelijke eenmalige kosten, de boetes,overtredingen die voor een armzalige gepensioneerde evenhoog liggen als een volgepropte ceo.