Linkse flaminganten verenigen zich in Vlinks

"Als flaminganten willen we mee een signaal geven dat Vlaanderen een open regio hoort te zijn."
Belga "Als flaminganten willen we mee een signaal geven dat Vlaanderen een open regio hoort te zijn."
Naar aanleiding van de asiel­crisis komt Vlinks, een nieuwe tak binnen de Vlaamse Beweging, voor het eerst naar buiten. De groep van linkse flaminganten wil uitgroeien tot een netwerk van solidariteit dat de bestrijding van armoede vooropzet, zo staat in De Standaard.

Naar eigen zeggen vinden de leden, waarvan enkelen actief zijn bij de website Doorbraak, hun "draai niet bij de N-VA". "De Vlaamse Beweging kan bogen op een lange traditie van emancipatie. Daarvan is tegenwoordig bij de N-VA niets meer ­terug te vinden", zegt woordvoerder Johan ­Velghe, ook voorzitter van het Priester Daensfonds.

De groep laat in De Standaard van zich horen in een opiniestuk over de asielcrisis, met de titel "De Vlaamse strijd dient niet om racisme aan te wakkeren".

"Als flaminganten willen we mee een signaal geven dat Vlaanderen een open regio hoort te zijn", zo luidt het. "Het is inderdaad niet ­onze schuld dat kinderen sterven in de Middellandse Zee, maar de verantwoordelijkheid van het Westen voor de chaos in het Midden-Oosten is niet te minimaliseren."