Limburgse ambtenaren staken ook voor meer loon

De staking van de Vlaamse ambtenaren wordt goed opgevolgd in de provincie Limburg. De staking concentreert zich op het Vlaams Administartief Centrum in Hasselt, maar ook elders in de provincie staan er stakingsposten aan openbare instellingen opgesteld of werken de diensten op verminderde kracht, zo zegt gewestelijke secretaris Freddy Stox van het ACOD-Limburg.

De ambtenaren vrezen voor de aantasting van hun statuut en vragen ook een koopkrachtverhoging met 5 procent. De Vlaamse regering wil onder meer een ontslagregeling uitwerken voor het statutair personeel en ziektedagen van de verlofdagen aftrekken. Bovendien zouden volgens het plan van de regering langdurig zieken slechts aan 60 procent van hun wedde betaald worden, aldus de bonden.

Dit kan absoluut niet door de beugel. Indien het nieuwe overleg dat vrijdag gepland is, geen resultaten oplevert, zullen de stakingsacties onverminderd voortgezet worden, zo luidt het nog in vakbondskringen.

De staking van de Vlaamse ambtenaren gaat vandaag/donderdag zijn vierde dag in. Eerder vonden er ook al soortgelijek acties plaats in West- en Oost-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen.
De vakbonden vatten omstreeks 9.30 uur post aan de sluis op het Albertkanaal in Genk. Daar zullen voorbijkomende schepen tegengehouden worden. Wat de impact daarvan zal zijn, zal later op de dag blijken. (belga/jv)