Limburgse agenten en brandweermannen krijgen cursus EHBO bij aanslag

In de politieschool PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) in Genk zijn opleidingen bezig om agenten van vooral de interventieploegen en brandweermannen specifieke EHBO-technieken aan te leren om levens te redden bij een mogelijke terreuraanslag. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Er worden 165 speciale kits ter beschikking gesteld met klein medisch materiaal om bijvoorbeeld hevige bloedingen bij zwaargewonde terreurslachtoffers te stoppen in afwachting dat de hulpdiensten arriveren.

De opleiding komt er met steun van de provincie Limburg en met medewerking van de federale politie en militaire experten. "In zo'n kit zit een knelverband voor het stoppen van hevige bloedingen bij bijvoorbeeld afgerukte ledematen, een drukverband en een speciaal verband om in een bloedende wonde te stoppen," vertelt verpleegkundige Joris Lemmens, die in de politieschool de opleiding geeft.

Voor de brandweer zijn veertien trainers in opleiding terwijl de trainingsteams voor politie bestaan uit vier spoedverpleegkundigen en zes ervaren politiemensen. Gedeputeerde van veiligheid, Ludwig Vandenhove, vertelde dat 30.000 euro uitgetrokken is voor de 165 EHBO-kits, een bedrag dat sowieso voorzien was in de provinciale politiebegroting.

Naast de interventieploegen van de lokale politie zijn de leden van het interventiekorps van de federale politie een doelgroep voor de opleiding. Het interventiekorps is immers aanwezig tijdens grote evenementen, zoals muziekfestivals of belangrijke voetbalwedstrijden. Bij de brandweer krijgt elke brandweerman de opleiding. "Als zo'n aanslag gebeurt of een andere grote ramp, zien we dat de chaos zelf gecreëerd wordt door de tientallen voertuigen van de hulpdiensten. Daar gaat soms kostbare tijd verloren. Na zo'n opleiding kan de politieman op het terrein zelf de eerste levensreddende handelingen stellen. Bij de aanslag in Zaventem hebben de militairen heel wat levens gered,'' aldus Jacky Vastmans, directeur van het PLOT.