Lijfwacht Tsjechische premier blundert in Brussel: kogel per ongeluk afgevuurd in vliegtuig

Een lijfwacht van de Tsjechische eerste minister Andrej Babis heeft dinsdagavond per ongeluk een schot gelost aan boord van diens regeringsvliegtuig in Brussel. Er vielen geen gewonden, zegt de woordvoerster van de Tsjechische politie.

Babis was dinsdag naar ons land afgezakt voor een diner met de EU-leiders. Toen zijn vliegtuig ‘s avonds op het punt stond naar Tsjechië terug te keren, vuurde de lijfwacht per ongeluk het schot af. De man wou volgens Tsjechische media zijn pistool ontwapenen, maar dat liep dus mis. 

De woordvoerster van de Tsjechische politie bevestigt het incident en benadrukt dat de feiten plaatshadden “in een afgezonderde ruimte” in het toestel. “Behalve de lijfwacht zelf was er niemand anders in gevaar”, aldus Lenka Sikorova. Ook de regeringswoordvoerster bevestigde de blunder, maar ze gaf verder geen details. 

Volgens de Tsjechische nieuwssite Aktualne vertrok het toestel, met 22 mensen aan boord, als gevolg van het incident een uur later dan gepland. De kogel zou terechtgekomen zijn in een karretje om maaltijden te verdelen. Niemand raakte gewond.

Behalve de lijfwacht zelf was er niemand anders in gevaar

Lenka Sikorova, woordvoerster Tsjechische politie

Protest

Andrej Babis, oprichter van de populistische ANO-partij, is sinds december 2017 aan de macht in Tsjechië, maar zijn regering ligt momenteel erg onder vuur. 

Dinsdagavond vonden voor de vijfde week op rij demonstraties plaats in verschillende steden in het land. De betogers hadden borden mee met daarop “Babis in de gevangenis” en “aftreden”, aldus het persagentschap CTK. Aanleiding voor het protest is dat Babis wordt beschuldigd van subsidiefraude. Justitie moet beslissen of er klachten tegen hem worden ingediend, maar de demonstranten vrezen dat justitie niet onafhankelijk zal zijn onder de nieuwe minister Marie Benesova.

Zij wordt beschouwd als een vertrouweling van president Milos Zeman. De tegenstanders hekelen dat de 71-jarige Benesova het onderzoek tegen Babis kan vertragen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Matthys

  Een veiligheidsplan, Dirk Pieters? Je bedoelt een veiligheid, zeker? Bovendien, een lijfwacht is geen klungel. Als je dagelijks vuurwapens draagt, stijgt het risico op een accidental discharge natuurlijk (hoewel dit echt uitzonderlijk is). Hij zou pas een klungel zijn mocht er iemand geraakt zijn.

 • Geert Tamsyn

  Dirk Pieters, lang niet elk wapen heeft een veiligheidspal. De Glock pistolen in gebruik bij veel politiediensten hebben er geen.

 • guido vermeyen

  Een gaatje in de romp ? Chance dat ze het kunnen navertellen...toch raar,omgaan met wapens is altijd een gedisciplineerd iets....dat wordt er ingehamerd, en toch regelmatig een accident....zelfs van instructeurs....

 • Dirk Pieters

  Speciaal voor dit soort klungels zit er een veiligheidsplan op een geweer.