Ligt jouw tuin in jachtgebied zonder dat je het weet? Je kan het hier checken

photo_news
Vanaf vandaag kan je online controleren of jouw tuin of andere eigendom in (illegaal) jachtgebied ligt zonder dat je daar zelf op de hoogte over bent. Sinds vanmorgen is de informatie gemakkelijk toegankelijk gemaakt op geopunt.be. Je kan op de kaart hieronder inzoomen of je adres ingeven. Is jouw huis of eigendom groen ingekleurd, dan ligt het eigenlijk in jachtgebied. Hoe je dat kan veranderen, lees je onderaan.

Oud zeer

De jachtplannen in Vlaanderen zijn een oud zeer en zorgen al jarenlang voor discussie tussen voor- en tegenstanders van de jacht. Jagers kleuren de plannen zelf in en leggen die voor aan de arrondissementscommissaris, die ze goedkeurt. De kaarten waren lange tijd voor het publiek bijzonder moeilijk te raadplegen, een doorn in het oog van natuurverenigingen die om meer transparantie vroegen.

Die transparantie werd uiteindelijk begin dit jaar beloofd door Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Vanaf 20 juli zouden alle plannen digitaal te raadplegen zijn op het geoloket van de Vlaamse overheid.

Op de kaart is te zien hoe grote delen van Vlaanderen, inclusief volledige woonwijken, gewoon als jachtgebied zijn ingekleurd.

Het weekblad Humo onderzocht deze week een aantal percelen, en kwam tot de vaststelling dat sportterreinen, villawijken, scholen, rusthuizen, maar ook kerkhoven officieel jachtgebied zijn. Ook het recreatiedomein De Netevallei in Geel is bijvoorbeeld officieel jachtgebied, net als honderden supermarkten in Vlaanderen. En zelfs op de Britse Militaire Begraafplaats in Geel-Centrum mag gejaagd worden.

"Jagers sjoemelen met de plannen"

Vogelbescherming Vlaanderen lanceerde twee jaar geleden al een actie om het probleem van de illegale jachtgebieden aan te kaarten. "Ben je eigenaar van een stuk grond (een tuin, een weide, een boomgaard) dan bezit je automatisch de jachtrechten op dat terrein", zegt de natuurorganisatie. "Maar heel wat jagers sjoemelen met hun jachtplannen door her en der een perceeltje extra in te kleuren zonder dat zij hiervoor van de betrokken eigenaar toestemming kregen."

Willen jagers met wapens kunnen jagen, dan moeten ze namelijk een aaneengesloten terrein van minstens 40 ha kunnen voorleggen. En daar knelt net het schoentje. "Doorgaans kraait geen haan naar deze praktijken omdat het louter om een 'virtuele annexatie' gaat", aldus nog de natuurorganisatie. "Het inkleuren gebeurt zonder medeweten van de eigenaar en de jager jaagt in de praktijk zelden op het bedrieglijk ingekleurde perceel zelf, dus is er meestal ook geen sprake van een conflict."

'Heel wat jagers sjoemelen met hun jachtplannen door her en der een perceeltje extra in te kleuren zonder dat zij hiervoor van de betrokken eigenaar toestemming kregen'

Vogelbescherming Vlaanderen

Hoe je perceel laten uitkleuren?

Vogelbescherming Vlaanderen wilde met de actie getroffen eigenaars helpen hun eigendom bij de Vlaamse overheid te laten 'uitkleuren' en zo zoveel mogelijk aangesloten gebieden van 40 ha vermijden. Dat uitkleuren kon sinds 2014 via een schriftelijk verzoek, maar moet in de toekomst makkelijker worden via een verzoek bij de bevoegde arrondissementscommissaris.

Op schietinactie.be kon je (en kan je trouwens nog altijd) via Vogelbescherming Vlaanderen je perceel laten uitkleuren. Dat kan door op de site een formulier in te vullen en een eigendomsbewijs op te laden, bijvoorbeeld een kopie van je aanslagbiljet voor de roerende voorheffing.

Al meer dan 1.000 Vlamingen dienden een aanvraag in. Van de 922 al gecontroleerde percelen, bleken er maar liefst 719 onterecht als jachtgebied ingekleurd. In Oost-Vlaanderen ging het zelfs om 94 procent fout beoordeelde percelen. Opvallendste jachtgebied hier: het kasteeldomein van ondernemer Marc Coucke en de faculteit Diergeneeskunde van de UGent. De jager was na de interventie van Vogelbescherming zijn jachtgebied kwijt: van de 89 hectare resten hem er nog slechts 14; de vereiste 40 hectare haalt hij dus niet meer, zo weet Humo.

Bekijk hieronder welke jachtplannen nu al ter discussie staan en zijn uitgekleurd. Een groen icoontje betekent dat één of meerdere percelen uit de aanvraag effectief uit het jachtplan zijn geschrapt. Een oranje icoontje geeft weer dat het verzoek nog in behandeling is. Een rood icoontje laat zien dat de aanvraag afgehandeld is, maar dat de percelen op een rechtmatige manier in een jachtplan opgenomen waren en een grijs icoontje tenslotte betekent dat na afhandeling gebleken is dat het perceel niet in een jachtplan opgenomen was.

Opvallendste jachtgebied in Oost-Vlaanderen: het kasteeldomein van ondernemer Marc Coucke en de faculteit Diergeneeskunde van de UGent
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Teo

  Jagers schoten zelfs op ons huis en de ramen er uit

 • Kong King

  Basil Fawlty. Toen ik nog in België (Kasterlee) woonde loste ik dit op door met mijn geweer in de lucht te schieten zodat het wild ging lopen. Een goede tip.

 • juul kabas

  Jan Persoon, ja inderdaad fauna en flora beschermen. De trackers lopen rechtdoor, kijken niet waar ze lopen, en jagen de fazanten die de dag voordien uitgezet werden op zodat de jagers het plzier hebben om ze kapot te schieten. Ik heb het allemaal vankortbij gezien in mijn apenjaren. Ik schaam mij nog altijd.

 • Bob Nalyd

  Bende wildemannen die jagers. Zeker in groep. Kan je helemaal niet aanspreken ook al zijn ze totaal in fout. Schelden, roepen en tieren, zelfs dreigen met het geweer. Erg, heel erg. Jagen is in Vlaanderen niet meer van deze tijd. Afschaffen dus.

 • Lina Mertens

  Als het vlees geconsumeerd word dan heb ik helemaal geen problemen met jagen. Van een vleesliefhebber