Liga tegen antisemitisme dient klacht in tegen Facebookpost van jongeman: “Gasman in Auschwitz”

Julien L.
rv Julien L.
De Belgische antisemitismeliga dient klacht in tegen een Waalse jongeman die zichzelf op Facebook omschreef als “gasman” uit Auschwitz. Julien L. zegt dat hij het als grap bedoelde. “Maar wij vinden dit ernstig", zegt Ligavoorzitter Joël Rubinfeld. “Als we dit laten passeren, wordt het antisemitisme alleen maar erger.” 

Op 1 april zette een zekere Julien Juste uit Ath zijn nieuwe job op zijn facebookprofiel.  “Gasman, at Auschwitz-Birkenau, concentration camp - Oswiecim.” Hij publiceert ook een foto van een tank van de Waffen SS. Iemand laat een boze reactie achter onder Juste’s jobomschrijving. Hij reageert. “Het is een eerbetoon aan mijn grootvader. Hij deed Zyklon B (het dodelijke gas dat de nazi’s gebruikten, red.) in de vallen.”

De Franstalige krant La Dernière Heure nam contact op met de jongeman, die in werkelijkheid Julien L. heet. Hij erkent dat hij de zogenaamde ‘Gasman’ van op Facebook is. “Het was humoristisch bedoeld. Ik wilde niemand beledigen. Ook dat over mijn opa was een grap.”

Klacht indienen

De Belgische Liga tegen het Antisemtisme gaat klacht indienen bij de onderzoeksrechter. “We vinden deze vorm van antisemitisme ernstig", zegt voorzitter Joël Rubinfeld. “Het begint klein. Maar als mensen dit soort uitspraken ongestraft kunnen doen, dan escaleert het alsmaar verder.” Volgens de juristen van de Liga overtreedt L. twee wetten: de antiracisme- en negationismewet. “Hij ontkent de holocaust niet, maar zoiets online zetten als “eerbetoon” kan je wel zien als een goedkeuring. Dat eerbetoon is in feite een hommage aan het gebruik van Zyklon B”, zegt Rubinfeld.

Als de journalist aan Julien L. vertelt dat de antisemitismeliga klacht zal indienen, haakt hij in. “Ik heb niets meer te zeggen. Ik ben druk. Bel later maar terug.” De dagen daarna neemt hij niet meer op. Zijn moeder belt nog een keer geïrriteerd terug: “Ik ga naar de politie. We hebben goede contacten.”

Het bericht op Facebook.
rv Het bericht op Facebook.

Antisemitisme neemt toe

Uit een recente Europese peiling bij de Joodse bevolking blijkt dat het antisemitisme in heel Europa stijgt. België scoort op het vlak van online antisemitisme en bedreigingen op straat slechter dan het Europese gemiddelde. 57% van de Belgische Joden negationisme als problematisch, tegenover een Europees gemiddelde van 53%. 

“Justitie zou doortastender moeten optreden”, vindt Rubinfeld. “In het verleden zijn zaken al te vaak zonder gevolg gebleven. Ik denk nu aan een Belgisch-Turkse zaakvoerder in Saint-Nicholas bij Luik. Hij had een bordje opgehangen. In het Turks stond er: “Honden welkom, Joden verboden.” We hebben in 2014 klacht ingediend bij het parket en kregen later een voorstel tot bemiddeling. Dat hebben we geweigerd. Nadien heb ik er nooit meer iets van gehoord.”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny Verbist

  @Jean Wachtelaer Wat bazelt u nu? Er zijn in WO II 5 miljoen joden gestorven, 1 miljoen daarvan in Auschwitz maar er zijn meer dan 40 miljoen burgers gestorven. In polen zelf was 20% van de bevolking dood. Dit is gewoon een grap, door dit aan te klagen lach je met alle echte slachtoffers van antisemitisme waar niet mee gebeurt.

 • Christine Laevers

  Aris Cohen : Israël vraagt er om. De Vierdaagse was een halve genocide : je verdrijft geen mensen met een oude huissleutel van 10 cm lang. Kolonisatie van bezet gebied. Meer dan 100 VN-resoluties geschonden ??? Ik koop geen fruit uit Israël. Maar mijn grootvader is 'gebleven 'in Neuengamme. En daarvoor alleen (voor alle anderen ook) zou ik dat ventje van hierboven een oorvijg geven. Om hem voor een grammetje tot nadenken te stemmen

 • MICHELINE GEVERS

  Wanneer gaat België reageren tegen de "Belgen moppen" die in onze buurlanden worden vertelt? Of tegen Nederland wegens de "holander moppen" die in België worden vertelt??

 • Jean Wachtelaer

  Het is precies nog niet genoeg dat er tijdens WO II meer dan 16 miljoen joden in de gaskamers van Auschwitz, Breendonk, Belgen-Belsen enz zijn omgekomen of die snotaap gaat hier eens komen lachen met de mizerie van een gans volk.Hij moest zich schamen. Hem een fikse boete opleggen en een paar maanden de cel in om daar over zijn hatelijk gedrag wat na te denken.

 • DIRK VAN DESSEL

  Dat er voor dergelijke belachelijk flauwe, crue "mop"(sic) van één of andere onnozelaar met weinig of geen historische bagage klacht wordt ingediend vind ik wel overdreven. Steeds "lange tenen" vertonen waarop telkens vermeend intentioneel en met kwade bedoelingen zou getrapt worden, gaat het omgekeerde effect hebben dat het beoogde doel ver voorbijschiet. Dat zal manifeste, reële jodenhaat geenszins doen afnemen.