Liekens veroordeeld tot levenslang voor moord op ex-vrouw

Het Antwerpse assisenhof heeft Luc Liekens (44) uit Mechelen vandaag na 3,5 uur beraadslagen veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op zijn ex-vrouw Lucy Van Vlasselaer (38).

Stalking
Liekens kon zijn ex-vrouw niet loslaten en was ziekelijk jaloers op iedere man die bij haar in de buurt kwam. Hij stalkte haar en bedreigde haar met de dood. In de nacht van 5 op 6 januari 2006 drong hij haar woning in Schriek binnen en ging de slapende vrouw te lijf met een mes.

Onschuldig aan doodslag
Lucy's dochter van veertien hoorde haar moeder gillen en probeerde Liekens van haar af te trekken. Toen het slachtoffer riep dat ze hulp moest halen, draaide de beschuldigde zich om en stak hij de tiener in de borst.

Voor de poging tot doodslag op zijn stiefdochter werd de beschuldigde gisteren vrijgesproken, omdat de jury niet geloofde dat hij de intentie had haar te doden. Dat hij Lucy met voorbedachten rade doodde, vond de jury wel bewezen.

Voorbedachte rade
De moord werd bestraft met levenslange opsluiting, zoals het openbaar ministerie gevorderd had. De leden van het hof en de jury zagen immers geen verzachtende omstandigheden. In het arrest werd verwezen naar de gruwelijke aard van de feiten, die in aanwezigheid van de kinderen van de vrouw gepleegd werden.

Reïntegratie
Assisenvoorzitter Dirk Thys wees Liekens er tot slot op dat zelfs een veroordeling tot levenslang allesbehalve uitzichtloos is. "U zult nog de kans krijgen om terug in de maatschappij te komen, maar wanneer dat zal gebeuren, hangt volledig van uzelf af. Ik hoop dat u uw opsluiting op een positieve manier zult invullen en dat u aan uzelf zult werken met het oog op uw reïntegratie."

Tegenover de tienerdochter van Lucy drukte de voorzitter de hoop uit dat de lelijkheid die zij in haar leven al heeft meegemaakt haar niet blind zou maken voor de mooie dingen. (belga/ka)